FESTIVAL GUSLARA SRBIJE U UŽICU Za sve učesnike organizovan je i obilazak grada i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Manifestacije 0

Užice će 28. i 29. maja biti domaćin 29. Festivala guslara Srbije koji se održava u Narodnom pozorištu.

FESTIVAL GUSLARA SRBIJE U UŽICU Za sve učesnike organizovan je i obilazak grada i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Užičko udruženje guslara „Pravo u žicu” saopštilo je da je za ovu smotru prijavljeno oko 80 učesnika.

„Drago mi je da se gusle ponovo čuju i da se nastavlja tradicija, a sigurni smo da će Užice biti odličan domaćin našeg festivala i da se potpuno zasluženo festival održava baš ovde”, rekao je predsednik Saveza guslara Srbije Željko Čurović na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Grada Užica i užičkog udruženja guslara.

U organizaciji Saveza guslara Srbije i užičkog udruženja “Pravo u žicu”, pod pokroviteljstvom Grada Užica i Ministarstva kulture i informisanja 27. i 28. maja u Narodnom pozorištu Užice biće održan 29. festival guslara Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za sve učesnike, od kojih je većina prvi put u Užicu, organizovan je i obilazak grada i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem Užica.

“Sa audicije će biti izabrano 40 učesnika koji će nastupiti na polufinalnoj večeri 27. maja, a 20 najuspešnijih 28. maja predstaviće se tokom finalne večeri od 18 časova. Njihove nastupe vrednovaće stručni žiri koji čine višestruki prvaci, narodni guslari, profesori, etnomuzikolozi i doktori nauka. U revijalnom delu programa publika će moći da uživa u nastupu najstarijeg guslara Užica Dragoslava Glavonjića, saveznog prvaka Maksima Vojvodića, Udruženja za očuvanje tradicionalne pesme iz vika i KUD-ova “Prvi Partizan”, “Era” i “Sevojno”. Festival će pratiti i stručna predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti narodne književnosti i najpoznatijih narodnih guslara”, kaže Ratko Trmčić.

Izvor: uzice, tanjug

 

Komentari(0)

Loading