FESTIVAL GUSLARA SRBIJE U UŽICU Za sve učesnike organizovan je i obilazak grada i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Manifestacije 0

Užice će 28. i 29. maja biti domaćin 29. Festivala guslara Srbije koji se održava u Narodnom pozorištu.

FESTIVAL GUSLARA SRBIJE U UŽICU Za sve učesnike organizovan je i obilazak grada i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Užičko udruženje guslara „Pravo u žicu” saopštilo je da je za ovu smotru prijavljeno oko 80 učesnika.

„Drago mi je da se gusle ponovo čuju i da se nastavlja tradicija, a sigurni smo da će Užice biti odličan domaćin našeg festivala i da se potpuno zasluženo festival održava baš ovde”, rekao je predsednik Saveza guslara Srbije Željko Čurović na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Grada Užica i užičkog udruženja guslara.

U organizaciji Saveza guslara Srbije i užičkog udruženja “Pravo u žicu”, pod pokroviteljstvom Grada Užica i Ministarstva kulture i informisanja 27. i 28. maja u Narodnom pozorištu Užice biće održan 29. festival guslara Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za sve učesnike, od kojih je većina prvi put u Užicu, organizovan je i obilazak grada i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem Užica.

“Sa audicije će biti izabrano 40 učesnika koji će nastupiti na polufinalnoj večeri 27. maja, a 20 najuspešnijih 28. maja predstaviće se tokom finalne večeri od 18 časova. Njihove nastupe vrednovaće stručni žiri koji čine višestruki prvaci, narodni guslari, profesori, etnomuzikolozi i doktori nauka. U revijalnom delu programa publika će moći da uživa u nastupu najstarijeg guslara Užica Dragoslava Glavonjića, saveznog prvaka Maksima Vojvodića, Udruženja za očuvanje tradicionalne pesme iz vika i KUD-ova “Prvi Partizan”, “Era” i “Sevojno”. Festival će pratiti i stručna predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti narodne književnosti i najpoznatijih narodnih guslara”, kaže Ratko Trmčić.

Izvor: uzice, tanjug

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading