KRSTOPOKLONA NEDELJA Počela je treća nedelja Velikog posta, EVO na šta treba obratiti pažnju!

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Krstopoklona nedelja je deo Vaskršnjeg posta i pada u treću sedmicu posta. Tokom ove nedelje, pravoslavni hrišćani se duhom poklanjaju Časnom krstu, zbog čega je ova nedelja dobila naziv Krstopoklona.

ispovedanje
Shutterstock

Običaj je da se na Krstopoklonu nedelju iznosi krst na sredinu crkve i vernici mu se poklanjaju i celivaju, podsećajući sebe na značaj krsta u hrišćanstvu.

Veći deo Krstopoklone nedelje se posti na vodi. To znači da se tokom većeg dela nedelje vernici uzdržavaju od hrane i piju samo vodu.

U subotu se posti na ulju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U nedelju je dozvoljena riba.

Krstopoklona nedelja podstiče vernike da ne zaborave kako "dobro uvek pobeđuje zlo", i kako "život pobeđuje smrt".

Ova nedelja nas podseća da "svako nosi svoj krst na leđima". To ne znači samo da smo opterećeni brigama i teškoćama, već i da živimo u skladu sa svojom savešću. Živeti u svetlosti suda savesti znači preuzeti odgovornost za svoje postupke, kako dobre, tako i loše.

Kada osvestimo svoje greške i pokajemo se, duša se čisti, a breme sa naših leđa nestaje .

Prema verovanju u ovoj nedelji treba izbeći svađe, sukobe, prepike, nervozu. Krstopoklona nedelja pomaže da se suočimo sa iskušenjima, ali da u toj borbi sačuvamo mir, ljubav, veru i nadu.

Krstopoklona nedelja je vreme za introspekciju, duhovno obnavljanje i suočavanje sa iskušenjima, uz očuvanje mira, ljubavi, vere i nade.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading