SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.

Slava
Shutterstock

 

Sveti Nikola je jedna od najvećih slava u Srbiji, a brojni vernicina taj dan mrse iako slava pada u Božićni post.

Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Da. često kod krajišnika i krajiških kolonista u Vojvodini. Do podne posno od podne mrsno. Iz Knina. Običaji. A pola moje familije Svetog Jovana na sredu ili petak uredno mrse", navodi se u jednom komentaru, dok u drugom stoji:

"Moja baba, 1892. godište, je slavila mrsno i tvrdila da je u Beogradu uvek tako bilo. Sveti Nikola je mrsna slava. 90% slavi uz ribu. U Železniku, na primer slave iz pečenje, to sam samo tamo video i čuo".

Građani tvrde i da pojedine porodice u Sremu slave Svetog Nikolu sa mrsnom trpezom.

"Ja slavim mrsno, moji roditelji, muževi, roditelji kao i pola Srema. Mi oduvek. Naravno, na stolu pola posno-pola mrsno. Ja pitala sveštenika. Kaže-vi otvorite kuću za sve vaše prijatelje, i vernike i ateiste i hoćete lepo da ih počastite, pa nek jede ko sta hoće", navodi se u komentaru.

Međutim, neki su napisali i da je Sveti Nikola isključivo posna slava.

"Za pravoslavne hrišćane nema dileme da je Sveti Nikola posna slava, jer se pada u vreme Božićnog posta. Dakle trpeza je posna", napisao je jedan korisnik, dok su pojedini sveštenici više puta upozoravali da je greh spremati mrsnu slavu za Nikoljdan.

I teolog SPC Hadži Dragan Popović rekao je na Prvoj televiziji da je Sveti Nikola uvek posna slava.

- Uvek je posna slava, jer je za vreme Velikog posta, koji je treći po strogoći. Prvi je Vaskršnji, pa Bogorodičin, pa je na trećem mestu 40 dana Božićnog posta. Treba to ispoštovati jer apostol Pavle kaže da nagradu dobija samo onaj ko se takmiči po pravilima - objasnio je on tom prilikom.

Komentari(0)

Loading