Sve što treba da znate o Petrovskom postu

14:00

Kultura 0

Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži.

Sve što treba da znate o Petrovskom postu
vikipedija/12 apostola

Pravoslavni vernici 12. juna započinju Petrovski post koji se završava dan pre Petrovdana, praznika koji SPC obeležava 12. jula.

Post Svetih Apostola počinje 12. juna i završava se 11. jula. Za vreme trajanja post Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste "na vodi". Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.

Komentari(0)

Loading