ZNATE LI ŠTA SU DETINJCI? U Srbiji se sutra obeležava jedan od najlepših i najradosnijih praznika

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Detinjce, jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

ZNATE LI ŠTA SU DETINJCI? U Srbiji se sutra obeležava jedan od najlepših i najradosnijih praznika
Shutterstock

 

Slave se treću nedelju uoči Božića tako što rano ujutro ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu decu.

A običaji su sledeći: deca treba da pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade, sokove), pomoću kojih će odraslima „platiti otkup“ na praznični dan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rano ujutru na Detinjce odrasli vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Nakon što se deca „otkupe“ poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste.

Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Osim sutrašnjeg praznika – Detinjci, predstoje i Materice i Oci, koji isto neguju okupljanje porodice, obnavljanje njenog zajedništva. Uspomene na rituale koji ih prate ostaju trajno u pamćenju.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading