ZNATE LI ŠTA SU DETINJCI? U Srbiji se sutra obeležava jedan od najlepših i najradosnijih praznika

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Detinjce, jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

ZNATE LI ŠTA SU DETINJCI? U Srbiji se sutra obeležava jedan od najlepših i najradosnijih praznika
Shutterstock

 

Slave se treću nedelju uoči Božića tako što rano ujutro ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu decu.

A običaji su sledeći: deca treba da pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade, sokove), pomoću kojih će odraslima „platiti otkup“ na praznični dan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rano ujutru na Detinjce odrasli vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Nakon što se deca „otkupe“ poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste.

Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Osim sutrašnjeg praznika – Detinjci, predstoje i Materice i Oci, koji isto neguju okupljanje porodice, obnavljanje njenog zajedništva. Uspomene na rituale koji ih prate ostaju trajno u pamćenju.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading