MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

mantije
Printscreen/Youtube

Ovo tradicionalno jelo iz bogate kuhinje Raške oblasti, osvaja nepca ljubitelja hrane svojom jedinstvenom kombinacijom sastojaka. Mantije su male, zapečene pite punjene sočnim nadevom od mesa i začina, koje se serviraju tople i često ih prate domaći jogurt ili kiselo mleko.

Njihova priprema zahteva veštinu i posvećenost, a recept se prenosi s generacije na generaciju, čuvajući autentičnost i tradiciju ovog kraja. Bez obzira da li se spremaju u domaćinstvima ili nude u lokalnim restoranima, novopazarske mantije ne ostavljaju ravnodušnim nikoga ko ih proba. Ovaj specijalitet nije samo hrana, već deo kulturnog nasleđa, simbol gostoprimstva i zajedništva koji okuplja porodicu i prijatelje oko stola.

Potrebno je

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za testo:

700 g brašna tip 405

1 supena kašika soli

2 supene kašike ulja

420 ml vode

Za fil:

700 g mlevene junetine

70 ml hladne vode

50 ml ulja

400 g seckanog crnog luka

1/2 supene kašike soli

biber po ukusu

Masnoća za jufke (testeninu)

150 g putera

70 ml ulja

Priprema

U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Prijatno i uživajte!

(Trpeza)

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/92858/najbolji-domaci-pastirski-recept-za-gulas-kakav-jos-niste-probali-odusevice-vas/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/93140/socan-i-aromatican-slastan-jagnjeci-but-bogatog-ukusa-i-zanosnog-mirisa-ovo-jelo-ce-svi-obozavati/vest

Komentari(0)

Loading