Idealan DORUČAK za celu porodicu: Isprobajte recept za ŽUŽU POGAČU
Žužu pogača je savršeno rešenje ukoliko nemate ideju šta da spremite za doručak

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za žužu pogaču čiji će vas ukus oduševiti.
Žužu pogača - sastojci:
- 750-800 gr brašna
- 30 gr svežeg kvasca
- 100 ml mlake vode za kvasac
- 1 kašičica šećera i soli
- 300 ml mleka
- 100 gr maslaca ili margarina
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- susam, origano
- žumance za premazivanje po želji
Žužu pogača - priprema:
U mlakoj vodi izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu i dodati mleko, brašno, so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste pa podeliti na 10 loptica, pa ih obraditi rukom i pokriti. Pokriti da odmore sedam minuta.
Izmešati omekšani maslac i ulje. Svaku lopticu razviti u veći tanjir i mazati uljem, pa stavljati jednu preko druge. Poslednju ne mazati. Staviti u frižider 15 minuta da se testo ohladi i maslac stegne.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Možda vas zanima:

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.
Izvajati u pravougaonik, pa iseći na manje kvadrate. Pleh od 26 cm prečnika obložiti pek papirom. Ređati u pleh kockice sa malim razmacima. Prvi red premazati uljem i maslacom, pa posuti seckanim belim lukom.
Drugi red posuti crnim susamom ili origanom, a poslednji red posuti belim susamom. Pokriti da odmori, pa premazati žumancetom sa malo mleka. Peći na 200 stepeni C oko 60 minuta. Pogača mora da bude lagana kad je vadite iz rerne. Uživajte u predivnom ukusu!

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
Komentari(0)