Idealan DORUČAK za celu porodicu: Isprobajte recept za ŽUŽU POGAČU
Žužu pogača je savršeno rešenje ukoliko nemate ideju šta da spremite za doručak

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za žužu pogaču čiji će vas ukus oduševiti.
Žužu pogača - sastojci:
- 750-800 gr brašna
- 30 gr svežeg kvasca
- 100 ml mlake vode za kvasac
- 1 kašičica šećera i soli
- 300 ml mleka
- 100 gr maslaca ili margarina
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- susam, origano
- žumance za premazivanje po želji
Žužu pogača - priprema:
U mlakoj vodi izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu i dodati mleko, brašno, so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste pa podeliti na 10 loptica, pa ih obraditi rukom i pokriti. Pokriti da odmore sedam minuta.
Izmešati omekšani maslac i ulje. Svaku lopticu razviti u veći tanjir i mazati uljem, pa stavljati jednu preko druge. Poslednju ne mazati. Staviti u frižider 15 minuta da se testo ohladi i maslac stegne.
Možda vas zanima:

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja
Možda vas zanima:

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja
Možda vas zanima:

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja
Izvajati u pravougaonik, pa iseći na manje kvadrate. Pleh od 26 cm prečnika obložiti pek papirom. Ređati u pleh kockice sa malim razmacima. Prvi red premazati uljem i maslacom, pa posuti seckanim belim lukom.
Drugi red posuti crnim susamom ili origanom, a poslednji red posuti belim susamom. Pokriti da odmori, pa premazati žumancetom sa malo mleka. Peći na 200 stepeni C oko 60 minuta. Pogača mora da bude lagana kad je vadite iz rerne. Uživajte u predivnom ukusu!

Gnjec od pasulja: Zaboravljeno homoljsko jelo koje se jelo kašikom, hladno i uz turšiju
Nekada se u zabačenim selima Homolja od ostataka pasulja pravilo novo jelo – „gnjec“. Gusto, hladno, pomalo slatkasto, a posno i zasitno. Danas se gotovo niko ne seća da je postojalo.

Bakin recept za pitu sa sirom idealna za doručak, užinu ili večeru: Caka u jednoj stvari - evo kako da bude mekana
Njena korica je savršeno hrskava, dok je unutrašnjost bogata i sočna zahvaljujući nadevu od sira, jaja, pavlake i kačkavalja.

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali
Komentari(0)