SRPSKA KUVARICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJSOČNIJU POSNU LENJU PITU: Ne sprema je bez 1 vrste džema - trik samo ona zna

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Srpska kuvarica otkrila da najsočniju posnu lenju pitu pravi sa džemom od višanja, a taj trik samo ona zna

lenja pita
Printscreen/Youtube

Počeo je Božićni post, a mnogi osim što spremaju razna ukusna jela vole da pojedu i ukusnu poslasticu.

U tom periodu žene često prave starinske vanilice, posnu bajaderu i razne torte i druge kolače..

Ono što pamtimo od detinjstva jeste lenja pita, a sada je pred vama posna verzija sa džemom od višanja jedne srpske kuvarice.

Ukusna, mekana, sočna, toliko da će vam se svideti više od one na koju ste navikli.

Ovi sastojci su potrebni za njen recept:

džem od višanja - 400 g

šećer - 8 šoljica

šećer u prahu - 4 supene kašike

ulje - 3 šoljice

prašak za pecivo - 1 komad

vruća voda - 6 šoljica

brašno - 12 šoljica

Njena priprema je ispred vas:

Spojiti vruću vodu i šećer i mešati dok se šećer ne rastopi. Kad se rastopi, naliti ulje.

Izmešati brašno i prašak za pecivo i sipati slatku vodu postepeno uz mešanjenje.

Izmešati smesu da se grudvice od brašna razbiju.

Podeliti smesu i jedan deo smese peći na 200 stepeni 10 minuta da se uhvati korica.

Premazati džemom od višanja i dodati ostatak smese za lenju pitu.

Nastaviti sa pečenjem na 180 stepeni 30 minuta.

Posnu lenju pita sa džemom od višanja izvaditi iz rerne i kad se ohladi posuti šećerom u prahu.

@lepotesrbijee Da li ste znali da u Srbiji postoji selo koje broji samo 70 stanovnika? 🙂 #vlasi #lepotesrbije #srbijainstagram #srbija #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral ♬ original sound - LepoteSrbije
supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading