Novopazarske MANTIJE po tradicionalnoj recepturi: Ukus koji će vas oduševiti

13:00

Gastronomija 0

Isprobajte proveren recept koji se može kombinovati sa raznim nadevima

Novopazarske MANTIJE po tradicionalnoj recepturi: Ukus koji će vas oduševiti
Shutterstock

Novopazarske mantije, tradicija je definitivno pobednik. Mogu da se kombinuju sa raznim nadevima. Ja ih obožavam i sa sirom, ovog puta sam ih spremao u izvornom obliku.

Novopazarske mantije - sastojci za testo:

700g brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 supena kašika soli

2 supene kašike ulja

350ml vode

Novopazarske mantije - sastojci za nadev:

650g mlevene junetine

70ml hladne vode

50ml ulja

400g seckanog crnog luka

Pola kašike soli

biber po ukusu

Novopazarske mantije - preliv za jufkice:

130g putera

60ml ulja

Novopazarske mantije - priprema:

U brašno dodati so, ulje i mlaku vodu, pa zamesiti testo. Testo staviti u nauljenu posudu, a preko pvc foliju i ostavite da odstoji pola sata. Za to vreme spremite nadev i spremite preliv.

U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu i dobro umesite smesu da bude kompaktna. Zatim na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Testo podelite na loptice jednake veličine (oko 70 g) pa ostaviti da odstoje 15-tak minuta.. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan.

Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom.

Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading