Novopazarske MANTIJE po tradicionalnoj recepturi: Ukus koji će vas oduševiti
Isprobajte proveren recept koji se može kombinovati sa raznim nadevima
Novopazarske mantije, tradicija je definitivno pobednik. Mogu da se kombinuju sa raznim nadevima. Ja ih obožavam i sa sirom, ovog puta sam ih spremao u izvornom obliku.
Novopazarske mantije - sastojci za testo:
700g brašna
Možda vas zanima:
Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Možda vas zanima:
Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Možda vas zanima:
Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
1 supena kašika soli
2 supene kašike ulja
350ml vode
Novopazarske mantije - sastojci za nadev:
650g mlevene junetine
70ml hladne vode
50ml ulja
400g seckanog crnog luka
Pola kašike soli
biber po ukusu
Novopazarske mantije - preliv za jufkice:
130g putera
60ml ulja
Novopazarske mantije - priprema:
U brašno dodati so, ulje i mlaku vodu, pa zamesiti testo. Testo staviti u nauljenu posudu, a preko pvc foliju i ostavite da odstoji pola sata. Za to vreme spremite nadev i spremite preliv.
U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu i dobro umesite smesu da bude kompaktna. Zatim na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.
Testo podelite na loptice jednake veličine (oko 70 g) pa ostaviti da odstoje 15-tak minuta.. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan.
Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom.
Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Recept star vekovima: Posna sarma sa Hilandara kraljica je svake slavske trpeze
Kako je sezona slava stigla, domaćice se sve više trude da na stolu imaju najbolje specijalitete za svoje goste
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Komentari(0)