MEHANIČKA REAKCIJA ILI ISKONSKA POTREBA Da li je potrebno prekrstiti se svaki put kad prođemo pored crkve

Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Već nekoliko godina unazad svedoci smo da se ljudi čim ugledaju crkvu ili pored nje prolaze, bilo pešice, bilo u nekom prevozu, krste

MEHANIČKA REAKCIJA ILI ISKONSKA POTREBA Da li je potrebno prekrstiti se svaki put kad prođemo pored crkve
Shutterstock

I dok jedni smatraju da je u pitanju mehanička radnja, koja nema nikakve veze sa verom i povezivanjem sa Bogom, drugi u ovom činu vide izraz poštovanja prema svetinji i veri.

Pitanje koje se nameće je da li je to pomodarstvo, nekakav fenomen prihvaćen od većine ili je hrišćanski čin?

– Smatram da je takav čin apsolutno hrišćanski. Onaj ko oseti potrebu da se na taj način, makar i samo na trenutak približi Bogu, ne čini ništa loše. Krst ima dve “linije”. Horizontalna i vertikalna linija predstavljaju ljubav i simbolizuju ljubav prema Bogu – objasnio je jednom prilikom sveštenik Saša Đurđević.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa druge strane sociolog Ratko Božović smatra da ovaj čin jedna vrsta neverbalne komunikacije, navike i mehaničke reakcije.

– Mišljenja sam da je to jedna forma navike ili mehanička reakcija. Mladi to ranije nisu radili, a sada ih masovno vidimo kako se krste na javnom mestu. To su sigurno videli od starijih. Međutim, smatram da kod pojedinaca sve to polazi od unutrašnjeg zbivanja. Mnogi ljubav prema Bogu ispoljavaju na taj način. To je neka vrsta empatije, osećajnosti, emocije… Dakle, kod nekih je manir, a kod drugih je unutrašnji osećaj – objašnjava sociolog.

Pismo profesorke za roditelje: Pročitajte ga, živimo u eri kada odgajamo zombi generacije

Kao i u svemu mišljenja su podeljnjna, a nekog zvaničnog obrasca da li si veći hrišćanin ako se krstiš i moliš kad prolaziš pored crkve ili ako to ne radiš, a živiš časno, nema.

Kao što vidimo, stvar je individualna, i zavisi od osobe i njenih potreba.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading