Najmekše i najvazdušastije MEKIKE bez kvasca: Recept za kojim je odlepilo više od 4 miliona ljudi

Teodora Tojagić

21:00

Gastronomija 0

Ništa bez starih, dobrih mekika!

Najmekše i najvazdušastije MEKIKE bez kvasca: Recept za kojim je odlepilo više od 4 miliona ljudi
Printscreen

Napravite odlične mekike bez kvasca sa sastojcima koje već imate kod kuće.

Sastojci:

350 g brašna
10 g praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
225 ml hladnog mleka
2 ravne kašičice soli
12 ml ulja

Priprema: 

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i postepeno sipajte mleko.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sjedinite smesu, pa sipajte ulje.

Umesite testo i pokrijte, pa ostavite 40 minuta.

Testo zatim premesite, umotajte u providnu foliju, pa ostavite da odmori oko 4-5 sati na sobnoj temperaturi ili stavite u frižider preko noći.

Razvucite testo prstima ili oklagijom, na 1/2 cm debljine, pa isecite trake.

Zatim uzmite štapić za ražnjiće i malo ga pokvasite.

Pritisnite po sredini svaku traku od testa, a zatim stavite dve trake jednu na drugu i opet pritisnite po sredini.

Pržite u zagrejanom ulju.

Prijatno!

Detalje pripreme pogledajte u sledećem videu:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

džem od šipka

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje

Gastronomija

21:00

25 avgust, 2025

U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Komentari(0)

Loading