DELIKATES ZA VAŠA ČULA Kada jednom napravite turšiju od tikvica, pravićete je svake godine
Kisele tikvice se savršeno slažu sa raznim jelima, kao salata ili prilog...

Tikvice su mnogima omiljeno povrće, ali njihov najveći problem je što ih leti ima previše, a zimi nam nedostaju. Da biste to izbegli, tikvice možete ukiseliti veoma lako i tako obezbediti uživanje tokom cele godine.
Kisele tikvice se savršeno slažu sa raznim jelima, kao salata ili prilog...
Možda vas zanima:

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

KAKO SE PRAVILNO POHUJU TIKVICE: Niko se ne seti ovo da uradi, a ključno je za bolji ukus
Ovaj trik učiniće da vam pohovane tikvice ispadnu ukusnije.
Možda vas zanima:

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

KAKO SE PRAVILNO POHUJU TIKVICE: Niko se ne seti ovo da uradi, a ključno je za bolji ukus
Ovaj trik učiniće da vam pohovane tikvice ispadnu ukusnije.
Možda vas zanima:

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

KAKO SE PRAVILNO POHUJU TIKVICE: Niko se ne seti ovo da uradi, a ključno je za bolji ukus
Ovaj trik učiniće da vam pohovane tikvice ispadnu ukusnije.
Potrebno je:
- 2 kg tikvica
- 2 crna luka
- 50 g soli
- 700 ml sirćeta za kiseljenje
- 40 g šećera
- 2 kašičice semena slačice
- 1 kašičica kurkume
Priprema:
Tikvice operite, osušite i isecite na tanke kolutiće, koje po potrebi možete prepoloviti. Uradite isto sa lukom. U plastičnoj posudi pomešajte tikvice i luk, posolite i sve prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji oko 2 sata, pa ocedite i isperite tikvice i luk.
U velikom loncu skuvajte sirće, šećer i kurkumu. Prelijte smesu preko tikvica i luka i ostavite da sve ponovo odstoji 2 sata.
Zatim smesu sipajte u veći lonac i stavite na vatru. Kada sadržaj provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još oko 5 minuta.
Pripremljenu smesu (povrće i tečnost) prebaciti u tegle za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst prostora, a zatim zatvorite tegle.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Komentari(0)