SLATKA I SOČNA MAĐARICA: Stari recept poslastice koja će vas vratiti u mladost

Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

"Kaže da je Mađarica"

SLATKA I SOČNA MAĐARICA: Stari recept poslastice koja će vas vratiti u mladost
Shutterstock

Ako ste mislili da ovaj kolač ima veze sa našim severnim susedima, prevarili ste se - nema veze sa Mađarskom. Mađarica je tradicionalni, starinski srpski kolač, a kako je dobila ime ostalo je nepoznato. Izgledom podseća na doboš tortu, čiji je tvorac Jozef Doboš i žarbo kocke, čiji recept je kerirao Francuz Emil Gerbeaud.

Veruje se da su recept za Mađaricu po uzoru na ove poslastice kreirale srpske domaćice.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za krem:

  • 90 g oštrog brašna
  • 300 g šećera
  • 750 ml mleka
  • 60 g čokolade
  • 250 g maslaca
  • 4 kašike kakaa

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Od svih sastojaka zamesiti testo. Zamotati u foliju i stavite u frižider da se testo odmori. Podeliti u komade od 160g i razvijte u što tanje kore. Peći na 175C, paziti da kore ostanu bele. Ohladiti.

Brašno razraditi s malo hladnog mleka. Šećer otopiti u karamel, zaliti oprezno s provrelim mlekom. Kuvati da se karamel otopi, usuti razrađeno brašno i kuvati 5-7 minuta da se dobro razradi brašno.

Staviti kuvanu kremu u mikser, dodati čokoladu i miksati da se krema hladi, u mlaku kremu umešati maslac izmiksan s kakaom. Puniti kore. Glazirati čokoladnom glazurom koja se sprema tako što se slatka pavlaka zagreje do tačke vrenja, da ne počne da vri. Preliti je preko nacepkane čokolade pa pustiti nekoliko minuta da se otopi. Mešati do glatke smese. Pustiti da se ohladi i stisne pa ukrasiti kolač.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:
 

 

 

Komentari(0)

Loading