TRADICIONALNO SRPSKO JELO NA KAŠIKU Grašak sa junetinom, za manje od trideset minuta biće na vašem stolu
Savršen ručak za celu porodicu.

Potrebno je:
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 šargarepa,
2 krompira,
350 grama junetine seckane na kockice,
so i biber,
suvi začin,
mirođija,
400 grama graška,
1 kašika masti.
Priprema:
Na masti prodinstajte crni luk i šargarepu. Dodajte meso i dinstajte oko 10ak minuta. Dodajte grašak i krompir, kao i začine. Nalijte vodu da ogrezne smesa. Kuvajte oko 30 minuta. Dodajte mirođiju. Poslužite uz pavlaku.

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.

Komentari(0)