POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Sastojci:
1 šolja brašna (pšenično, speltino ili heljdino)
1 šolja gazirane vode
prstohvat soli
pola kašičice praška za pecivo
1 kašičica šećera
Priprema:
Palačinke su jedan od najomiljenijih deserata širom sveta, a dobra vest je da ih možete pripremiti i tokom posta, bez mleka i jaja. Ove posne palačinke na vodi su lagane, mekane i savršene za doručak, užinu ili uz popodnevnu kafu.
Iako se pripremaju od samo nekoliko jednostavnih sastojaka, tajna njihove savršene teksture leži u upotrebi gazirane vode, koja im daje laganost i vazdušastu strukturu. Možete ih kombinovati sa raznim posnim filovima – džemom, voćem, orasima.
U dubljoj činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i šećer. Postepeno dodajte gaziranu vodu uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatko testo bez grudvica. Ostavite testo da odmori 5-10 minuta. Zagrejte tiganj, pa sipajte kutlačom malo smese i rasporedite je ravnomerno. Pecite palačinke na srednjoj temperaturi dok ne porumene s jedne strane, zatim ih pažljivo okrenite i pecite još minut-dva. Filujte palačinke po želji i poslužite dok su još tople.

Kako se sprema POSNO TESTO? Evo šta vam je potrebno od sastojaka
Testo ima i posni način pripreme

Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.

Starinsko jelo koje ćete pojesti sa uživanjem: Uspeva svim domaćicama, a sprema se veoma jednostavno
Ispratite sve korake i napravićete najukusnije jelo.

Leskovačka mućkalica: Pikantna mesna čarolija iz crepulje koja osvaja nepca
Leskovačka mućkalica nije samo jelo – to je doživljaj! Miris pečene paprike, sočnog mesa i pikantnih začina obuzima čula i vraća nas u srce juga Srbije, gde se tradicija i gastronomija prepliću u savršenom skladu. Ovo legendarno jelo nastalo je u Leskovcu, prestonici roštilja, a danas ga obožavaju širom Srbije i Balkana.

Mnogima je omiljeno jelo, a malo ko zna kako je proja dobila ime: Prvobitno se pravila od namirnice stare preko 5000 godina, a evo i šta tačno znači
Proja je redovna na trpezi u vreme Velikog posta
Komentari(0)