Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo

Vojvođanska kuhinja ne bi bila potpuna bez štrudle s makom – omiljene poslastice koja se generacijama sprema u domaćinstvima širom Srbije. Mekano testo, bogat fil od maka i neodoljiv miris čine ovu štrudlu pravim kulinarskim blagom. Uz ovaj provereni recept, napravićete savršenu štrudlu kakvu su pravile naše bake!
Sastojci za testo
Za pripremu klasične vojvođanske štrudle potrebni su vam sledeći sastojci:
Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 80 g šećera
- 80 g maslaca ili masti
- 1 kvasac (40 g svežeg ili 10 g suvog)
- 2 jajeta
- 1 prstohvat soli
- Rendana korica jednog limuna (po želji, za aromu)
Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Sastojci za fil od maka
- 300 g mlevenog maka
- 150 ml mleka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika meda
- 50 g suvog grožđa (po želji)
- Kašika ruma ili narendana korica limuna (za dodatni miris)
Priprema – korak po korak
1. Priprema kvasca
U mlakom mleku rastopite kašičicu šećera i dodajte izmrvljeni kvasac.
Ostavite 10-15 minuta na toplom mestu dok se ne zapeni.
2. Priprema testa
U činiju prosejte brašno, dodajte so i šećer.
Napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac, otopljen maslac ili mast, jaja i rendanu limunovu koricu.
Umesite glatko testo, pokrijte ga krpom i ostavite da naraste oko 45-60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
3. Priprema fila od maka
U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom.
Kada provri, dodajte mleveni mak, mešajte nekoliko minuta dok ne zgusne.
Sklonite sa vatre i dodajte med, suvo grožđe i rum ili limunovu koricu.
Ostavite da se fil malo prohladi.
4. Oblikovanje i punjenje štrudle
Kada je testo nadošlo, podelite ga na dva dela i razvucite na pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik.
Premažite testo pripremljenim filom, vodeći računa da ga ravnomerno rasporedite.
Pažljivo urolajte štrudlu, prebacite je u pleh obložen papirom za pečenje.
Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta da odmori.
5. Pečenje
Pećnicu zagrejte na 180°C.
Pre pečenja, premažite štrudlu umućenim jajetom kako bi dobila zlatnu koricu.
Pecite 30-40 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
6. Poslednji dodiri
Kada se ispeče, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Po želji, pospite je prah šećerom i secite na kriške.
Saveti za savršenu štrudlu
✔ Testo mora biti elastično – Ako je previše tvrdo, dodajte malo mleka; ako je previše lepljivo, dodajte malo brašna.
✔ Fil ne sme biti redak – U suprotnom će iscuriti tokom pečenja.
✔ Štrudla sečena vruća će se raspasti – Obavezno je ohladite pre sečenja.
✔ Dodaci za bogatiji ukus – Umesto suvog grožđa, možete dodati seckane orahe ili suve šljive.
Zašto je štrudla s makom omiljeni vojvođanski desert?
Štrudla nije samo poslastica – ona je deo vojvođanske tradicije. Nema praznika, slave ili porodičnog okupljanja bez štrudle na stolu. Njena bogata aroma i mekoća čine je savršenim završetkom svakog obroka, uz šolju domaće kafe ili čaja.
Napravite ovu štrudlu prema starinskom receptu i uživajte u ukusu koji vraća u detinjstvo!

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)