Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo

Vojvođanska kuhinja ne bi bila potpuna bez štrudle s makom – omiljene poslastice koja se generacijama sprema u domaćinstvima širom Srbije. Mekano testo, bogat fil od maka i neodoljiv miris čine ovu štrudlu pravim kulinarskim blagom. Uz ovaj provereni recept, napravićete savršenu štrudlu kakvu su pravile naše bake!
Sastojci za testo
Za pripremu klasične vojvođanske štrudle potrebni su vam sledeći sastojci:
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 80 g šećera
- 80 g maslaca ili masti
- 1 kvasac (40 g svežeg ili 10 g suvog)
- 2 jajeta
- 1 prstohvat soli
- Rendana korica jednog limuna (po želji, za aromu)
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Sastojci za fil od maka
- 300 g mlevenog maka
- 150 ml mleka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika meda
- 50 g suvog grožđa (po želji)
- Kašika ruma ili narendana korica limuna (za dodatni miris)
Priprema – korak po korak
1. Priprema kvasca
U mlakom mleku rastopite kašičicu šećera i dodajte izmrvljeni kvasac.
Ostavite 10-15 minuta na toplom mestu dok se ne zapeni.
2. Priprema testa
U činiju prosejte brašno, dodajte so i šećer.
Napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac, otopljen maslac ili mast, jaja i rendanu limunovu koricu.
Umesite glatko testo, pokrijte ga krpom i ostavite da naraste oko 45-60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
3. Priprema fila od maka
U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom.
Kada provri, dodajte mleveni mak, mešajte nekoliko minuta dok ne zgusne.
Sklonite sa vatre i dodajte med, suvo grožđe i rum ili limunovu koricu.
Ostavite da se fil malo prohladi.
4. Oblikovanje i punjenje štrudle
Kada je testo nadošlo, podelite ga na dva dela i razvucite na pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik.
Premažite testo pripremljenim filom, vodeći računa da ga ravnomerno rasporedite.
Pažljivo urolajte štrudlu, prebacite je u pleh obložen papirom za pečenje.
Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta da odmori.
5. Pečenje
Pećnicu zagrejte na 180°C.
Pre pečenja, premažite štrudlu umućenim jajetom kako bi dobila zlatnu koricu.
Pecite 30-40 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
6. Poslednji dodiri
Kada se ispeče, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Po želji, pospite je prah šećerom i secite na kriške.
Saveti za savršenu štrudlu
✔ Testo mora biti elastično – Ako je previše tvrdo, dodajte malo mleka; ako je previše lepljivo, dodajte malo brašna.
✔ Fil ne sme biti redak – U suprotnom će iscuriti tokom pečenja.
✔ Štrudla sečena vruća će se raspasti – Obavezno je ohladite pre sečenja.
✔ Dodaci za bogatiji ukus – Umesto suvog grožđa, možete dodati seckane orahe ili suve šljive.
Zašto je štrudla s makom omiljeni vojvođanski desert?
Štrudla nije samo poslastica – ona je deo vojvođanske tradicije. Nema praznika, slave ili porodičnog okupljanja bez štrudle na stolu. Njena bogata aroma i mekoća čine je savršenim završetkom svakog obroka, uz šolju domaće kafe ili čaja.
Napravite ovu štrudlu prema starinskom receptu i uživajte u ukusu koji vraća u detinjstvo!

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!


Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.

Krmenadle u neodoljivom saftu: Bakin recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Ovaj recept će pretvoriti obične krmenadle u pravu gozbu za celu porodicu sa iznenađujuće malo truda.
Komentari(0)