ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.

krastavci
Shutterstock

Krastavci (Cucumis sativus) su godišnje biljke koje pripadaju istoj porodici kao tikve i bundeve. Biljka je penjačica koja može narasti do visine od nekoliko metara, s velikim listovima i žutim cvetovima.

Plodovi krastavca su duguljasti, zeleni ili beli, zavisno o sorti. Mogu biti dugi od nekoliko do više od 30 centimetara, zavisno od sorte.

Krastavci su veoma korisni u ishrani

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nutritivna vrednost: Krastavci su niskokalorični (sadrže samo oko 16 kalorija na 100 grama), ali bogati su vodom, vlaknima, vitaminima (poput vitamina K i vitamina C) te mineralima poput kalijuma i magnezijuma.

Budući da krastavci sadrže oko 95% vode, odlični su za hidrataciju tela, posebno tokom vrućih letnjih dana.

Zbog visokog udela vlakana, krastavci mogu podstaći zdravu probavu.

Krastavci sadrže antioksidanse poput flavonoida i tanina, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i mogu pružiti zaštitu od raznih bolesti.

Često se koriste u kozmetici zbog svojih hidratantnih svojstava. Njihovi ekstrakti često se nalaze u proizvodima za negu kože zbog svojih umirujućih i hidratantnih svojstava.

Krastavci imaju nizak nivo šećera i ugljenih hidrata, što ih čini pogodnim za ishranu s niskim glikemijskim indeksom.

Mogu se jesti svježi, u salatama, kao prilog ili kao osnova za razne soseve.

Preferiraju toplu i sunčanu klimu. Dobro rastu u umereno vlažnom okruženju s puno sunčeve svetlosti.

Za uzgoj krastavaca najbolje je koristiti rastresito zemljište koje dobro zadržava vlagu, pH vrednost zemljišta trebala bi biti između 6 i 7.

Zahtevaju redovno zalivanje, naročito tokom sušnih perioda, kako bi se sprečila pojava gorčine u plodovima.

Preporučuje se redovino đubrenje kako bi se osigurala dobra rodnost i kvalitet plodova. Upotreba organske prihrane može biti posebno korisna. Zalivanje kredom i vodom je metoda koja se koristi kao način poboljšanja kvaliteta i prinosa krastavaca. Kreda pomaže u regulaciji pH vrednosti tla, dok voda osigurava potrebnu vlagu. Kombinacija ove dvoje podstiče bolji rast i razvoj biljaka, što rezultira većim prinosom.

Što se tiče zalivanja kredom i vodom, to je metoda koja se koristi  kao način poboljšanja kvalitet i prinosa krastavaca. Kreda pomaže u regulaciji pH vrednosti tla, dok voda osigurava potrebnu vlagu. Kombinacija ove dvoje može podstaći bolji rast i razvoj biljaka, što rezultira većim prinosom.

Recept za zalivanje kredom:

Potrebno je:

200 grama krede, 10 litara mlake vode

Kredu usitnite u mrvice pa sipajte u vodu. Mešajte dok ne dobijete mlečno belu vodu i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga opet promešajte sastav pa tom vodom zalijte krastavce.

Ovim rastvorom zalijte krastavce jednom mesečno, najbolje u večernjim satima. Osim što će bogato roditi, krastavci će uspešno da odolevaju bolestima.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/90172/borovnice-mocne-bobice-za-koje-kazu-da-pomazu-i-regulaciji-secera-u-krvi/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/87913/kleka-biljka-sitnih-plodova-koristi-se-u-alternativnoj-medicini-ali-i-u-pripremi-poznate-rakije/vest

Komentari(0)

Loading