GNEZDA JAČA OD OLUJE Rode u Novom Sadu prkose nevremenu, mladunci su dobro

Lepote Srbije

21:00

Aktuelno 0

Nijedno gnezdo kolonije roda na zgradi "Rodića" na Klisi nije srušeno u oluji koja je u sredu zadesila Novi Sad, a nema ni ispalih i povređenih mladunaca i odraslih roda

GNEZDA JAČA OD OLUJE Rode u Novom Sadu prkose nevremenu, mladunci su dobro
Shutterstock

 

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, stručna ekipa Tima za zbrinjavanje divljih životinja Zavoda izašla je na teren i proverila situaciju rodinih gnezda kod Rodića i, na sreću, nije primetila probleme, piše portal 021.rs.

Ono što se dogodilo je dojava o mladoj rodi u selu Svilojevo, koja je ispala iz gnezda i, na sreću, nije povređena, navodi portal 021.rs.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Primećeno je da je roditelji još hrane na zemlji i veruje se da će za koji dan uspešno poleteti. U kontaktu smo sa saradnicima u lokalu i ako mlada roda ne bude poletela ukazaće joj se pomoć - poručuju stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode piše portal 021.rs.

Kako kažu, iako u nevremenu nije bilo povređenih novosadskih roda, saradnici Zavoda jesu pronašli jednu vetrušku sa vidno slomljenom nogom.

- Nažalost nakon pregleda veterinara, noga je morala biti amputirana, a ptica će biti zbrinuta do daljnjega. Posle nevremena do Zavoda je stigla i jedna mlada kukumavka, koja je ispala iz gnezda tokom oluje na Limanu 3. Ona je nepovređena i biće hranjena do odrastanja, osamostaljenja i puštanja, nadamo se u prirodu - navodi dr Oliver Fojkar iz PZZP.

GNEZDA JAČA OD OLUJE Rode u Novom Sadu prkose nevremenu, mladunci su dobro Shutterstock
 

Naglašava da divlje životinje i divlje ptice žive u skladu sa prirodom, gde su navikle na kišu, vetar, niske i visoke temperature i sigurno imaju znatno istančan osećaj za nadolazeće nepogode.

- Međutim, njihovo sklonište je gnezdo, ali i tu su takođe izložene nepovoljnim uticajima. Tako je od pamtiveka, preživljavaju najjače, najotpornije jedinke. Čovek ne može puno da se meša u prirodne procese, ali može – kao naš Tim i odgovorni pojedinci, da pomognu povređenim jedinkama i da ih zbrinu, izleče, dohrane i vrate u prirodu - navodi on.

Posebna pažnja se, naravno, obraća na retke i strogo zaštićene vrste, koje se nalaze na crvenim listama i kojima preti izumiranje, navodi portal 021.rs.

Stručnjaci Zavoda nastavljaju da prate situaciju na terenu i da brinu o, kako smo pisali, jednoj od najvećih kolonija roda u Evropi, upravo na Rodiću.

Komentari(0)

Loading