Snažna molitva za hrišćansko smirenje protiv gordosti i nadmenosti

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Pomolite se na ovaj blag dan Gospodu Bogu za mir u duši.

Snažna molitva za hrišćansko smirenje protiv gordosti i nadmenosti
Shutterstock

Gospode, Ti znaš slabosti mog srca, Ti znaš koliko se često predajem đavolskim iskušenjima i ispunjavam se gordošću i nadmenošću. Imam visoke misli o sebi, gordim se pred svojim bližnjima, i zbog samoljubivosti očekujem od njih da me poštuju mnogo više nego što zaslužujem.

Mislima, rečima i delima, ja nipodaštavam Tvoju slavu u mojoj želji da se proslavim pred drugima; zato, Gospode, moja opustošena duša nema smirenje i moje srce ne nalazi utehu.

U mojoj samoljubivosti gordost me izjeda i ne da mi spokoja, unižava me preda mnom samim, narušava mi odnose sa bližnjima, navodi me na svađu, i nerasuđivanjem mi unosi rastrojstvo u život.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako mogu da stanem pred Tebe, ili da učinim nešto dostojno Tvoje veličine, kada sam opterećen mislima i osećanjima koji su protivni Tebi, Gospode veliki; jer si Ti Sam dao primer smirenja i poučio nas da budemo smireni u srcu. Ti si se ponizio primivši na Sebe obličje čoveka da bi spasao rod čovečanski. Tvoj život na zemlji je bio podvig smirenja.

Ti si oprao noge Svojim učenicima, Ti si im služio i sam život si žrtvovao za spas čoveka. Sa smirenjem si pretrpeo stradanje i poneo Krst. Dao si nam primer smirenja i poruku: Naučite se od mene jer sam ja krotak i smiren srcem i naći ćete mir dušama vašim.

Gospode, nisam dostojan da Ti se obratim, nisam dostojan da iskažem Tvoje sveto ime, ni da podignem pogled ka Tebi i osenim se Tvojim svetim Znamenjem; jer moja gordost i samoljublje udaljili su moj duh od Tebe.

Vladiko, Čovekoljupče, smiluj se na moju neraskajanu dušu, oslobodi me od smrdljive gordosti, od ogavne nadmenosti, i od rđavog crva samoljublja. Gospode, neka moja duša nađe mir u zajednici sa Tvojim savršenim i Božanskim Duhom.

Daj mi silu da pobedim zlog duha koji me napada i muči, i koji me tera da se gordim; da ne budem osuđen zajedno sa njim. Privedi me smirenju; smirenjem me utvrdi u ljubavi prema Tebi; a ljubav neka opravda moju veru koja će me privesti spasenju.

Kroz smirenje učini me naslednikom Tvoga večnog Carstva. Uzdigni me iznad slabosti moga sadašnjeg duhovnog stanja; da sve što posedujem i što ću imati – sva dobra, čast znanje, ime, položaj i sve u ovome svetu, bude u slavu Tvoju.

Ti Koji daješ istinska dobra daj da ona i meni posluže na izgradnju Tvoga Carstva u ljudskim dušama. Učitelju blagi, ako mi daš ovu veliku milost sačuvaj me od pogubnog uticaja nadmenosti nad drugima i udostoj me da sa smirenjem nosim ono što si mi darovao.

Bože, budi milostiv meni grešnom. Amin.

Izvor: Svetosavlje

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading