"POŽEGA, JAVI SE" Veliki šumski požar usmerio je Engleskinju i Srbina u novu i neobičnu životnu avanturu (FOTO)

Lepote Srbije

13:00

Aktuelno 0

Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana, a i Velšana.

"POŽEGA, JAVI SE" Veliki šumski požar usmerio je Engleskinju i Srbina u novu i neobičnu životnu avanturu (FOTO)
FOTO:RINA

Kada su se pre sedam godina Melisa i Zoran Đukić preselili iz Engleske u srpsko selo Tometino polje podno planine Maljen, očekivali su da će uživati u prirodi i baviti se seoskim turizmom, okruženi čistim vazduhom jedući zdravu hranu. To im se jeste ostvarilo, ali život u selu njima je doneo i nepredviđene okolnosti. Veliki šumski požar usmerio je ovaj dvojac u novu i neobičnu životnu avanturu.

"Ovo su udaljeni krajevi, koliko dođe do požara i pozovete vatrogasce potrebno je dosta vremena da oni fizički dođu i počnu gasiti vatru. Stoga smo odlučili da formiramo Dobrovoljno vatragasno društvo i to se pokazalo kao dobar potez. Meštani sada mirnije spavaju, jer ne moraju da čekaju ekipe da dođu iz susednih gradova i opština", rekao je za RINU Zoran.

Njegova supruga je rođena Engleskinja, ali brzo se uklopila u srpski način života. Na svom imanju napravili su pravi mali raj i uspešno se bave seoskim turizmom. Upravo Melisa ima velike zasluge formiranje ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, jer je na njen nagovor Zoran kupio kamion i započeo čitavu priču.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Kupili smo ga onlajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila. Melisa se vrlo brzo prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde“, rekao je Zoran.

Ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova, a do sada su imali preko deset uspešnih intervencija. Spašene su dve kuće i na desetine hektara obližnjih šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

„U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana, a i Velšana“, naglašava Zoran.

Organizacija iz Velsa „Blazing To Serbia” veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

"Nama su Velšani dali svu opremu maske, odela koja su veoma skupa kao i šlemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo”, kaže Zoran.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading