ČARAPANSKA SPORTSKA LEGENDA Napretkova “bombarderka", jedna od najboljih rukometašica u Srbiji rođena je na današnji dan (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Ljiljana Knežević je za reprezentaciju Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije igrala je više od 240 puta. Sa 4500 datih golova proglašena je najboljim rukometnim strelcem svih vremena. Sa seniorskom reprezentacijom osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 2001. i zlatnU na Mediteranskim igrama 1991.

ČARAPANSKA SPORTSKA LEGENDA Napretkova “bombarderka", jedna od najboljih rukometašica u Srbiji rođena je na današnji dan (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Ljiljana Knežević rođena je 15. maja 1969.  godine u Latkovcu kod Aleksandrovca, ali je mladost i početak igračke karijere provela u Kruševcu kao igračica čuvenog kruševačkog ženskog rukometnog kluba ŽORK “Napredak”.

Sa ovim klubom je u sezoni 1998-1999. osvojila Kup gradova, što je najveći uspeh nekog kruševačkog kluba.

Dres reprezentacije obukla je 1988. godine, a za nacionalni tim odigraja je 120 utakmica I postigla preko 800 golova. Napretkova “bombarderka" je sa 4500 datih golova proglašena za najboljim rukometnim strelcem svih vremena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa reprezentacijom je osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Grčkoj 1991. godine. Bronzanim odličjem Ljiljana Knežević okitila se na Svetskom prvenstvu u rukometu za žene 2001. godine održanom u Italiji.

 U svojoj bogatoj sportskoj karijeri osvojila je nekoliko puta Kup Jugoslavije. Raskošan talenat i sportsku radoznalost potvrdila je 2002. godine kada je igrajući za reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u rukometu na pesku osvojila bronzanu medalju. Najveći deo sportske karijere provela je u našoj zemlji. U inostranstvu je provela samo dve sezone igrajući u Grčkoj.

Gledajući uspehe koje je postigla braneći boje ŽORK Napredak i reprezentacije svrstavaju Ljiljanu Knežević u jednu od najboljih igračica rukometa u Srbiji.

Kao jedan vid priznanja njenom doprinosu razvoju i promovisanju ženskog rukometa je izbor za članicu Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije početkom 2021. godine.

Ljiljanu Knežević su želeli mnogi klubovi u zemlji i inostranstvu, a ona je ostala verna nekadašnjem ŽORK Napredak.

Kruševačkoj publici, kao predvodnica tada fantastične ekipe ŽORK Napretka, donela je najveće uspehe u istoriji kluba – osvajanje Kupa gradova i nacionalnog Kupa SR Jugoslavije u ratnoj 1999. godini.

Ostaće zauvek u kolektivnom sećanju zaljubljenika u rukomet Kruševca kao jedinstvena rukometašica koja je redovno znala da ignoriše zahteve zabrinutih doktora da mora da pauzira kako bi sanirala sve brojnije povrede. Nije to bilo slučajno jer su sve protivničke igračice, od početka svake utakmice, znale su na koga moraju da vrše pritisak pa I zahvate koji su primereni nekom borilačkom sportu.

Krajem januara 2017. godine, nakon osmogodišnje pauze, prihvatila je poziv da se vrati, kao sportski direktor, u svoj voljeni Napredak. U karijeri koja je trajala više od dvedeset osam godina igrala je za veliki broj klubova. Neki od njih su: Napredak Kruševac, Radnički Beograd, DIN Niš, Budućnost Podgorica, Jagodina. Pet puta je osvojila Kup kupova Evrope, Kup gradova Evrope i tri puta drugo mesto u Ligi šampiona.

Bila je takođe trener rukometašica Župe iz Aleksandrovca. 2017. godine postavljena je za gradskog većnika u gradu Kruševcu.

Izvor: rtk

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading