Draginja uzgaja posebnu vrstu koza na imanju! Otvorila i mlekaru: Na siru zaradi 1.200 dinara, a kvalitet prvoklasan
U srcu Pavlovaca, malog sela u blizini Rume, nalazi se poljoprivredno gazdinstvo Benežan, primer posvećenosti i strasti prema tradicionalnoj proizvodnji. Ovo gazdinstvo se već godinama bavi kozarstvom, a zahvaljujući trudu i ljubavi prema životinjama, postalo je poznato u celom regionu.
![životinje, farma, koze](/data/images/2023-06-01/56168_shutterstock-2069302538_f.jpg?timestamp=1739228400)
Gazdinstvo je dom brojnih koza koje slobodno pasu na pašnjacima okruženim netaknutom prirodom. Upravo ovaj način uzgoja, kombinovan sa pažljivim radom vlasnika, garantuje visok kvalitet mleka i mlečnih proizvoda. Od domaćeg kozjeg sira, preko jogurta, do drugih delikatesa, proizvodi Benežana osvajaju kupce svojim autentičnim ukusom i prirodnošću.
- Krenuli smo sa 21 kozom, to su francuske alpske, koje smo porodično zavoleli. Kupili smo i farmu zbog pašnjaka. Dva puta dnevno idu na ispašu. Velika je odgovornost uzgajati ih, osetljive su i sklone bolestima. U sklopu farme smo uspeli da napravimo i mlekaru. U proseku daju tri do četiri litre. U ponudi imamo mleko, jogurt, krem sir, 18 vrsta trapista, staru i mladu krišku... Moji sirevi su od 2.000 dinara, 1.200 je kriška, jer se tri koze muzu za kilogram sira - ističe gazdarica imanja Draginja.
Vlasnici gazdinstva ističu da nije lako baviti se kozarstvom, ali ljubav prema životinjama i želja da sačuvaju tradiciju ih motivišu da svakodnevno ulažu maksimalan trud. Pored proizvodnje, gazdinstvo je otvoreno i za posetioce, koji mogu iz prve ruke videti kako izgleda život na farmi i uživati u druženju sa kozama.
(Poljoprivrednik)
![prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca](/data/images/2025-02-11/113658_1697807_f.jpg)
Obeležavamo prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca: Veruje se da danas žene ne treba da rade ovo!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Prenosu moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca.
![mantije](/data/images/2023-02-11/46314_shutterstock-1866169480_f.jpg)
Izabrano je najbolje srpsko jelo: Ceo svet sada zna za ovo pecivo iz jugozapadne Srbije, a evo kako se pravi
Za najbolje srpsko jelo i pecivo na svetu izabrane su pazarske mantije. Evo kako se prave.
![greenhouse in winter](/data/images/2024-10-27/104414_shutterstock-1905681601_f.jpg)
Posadite sada ovih 13 biljaka i na proleće ćete imati baštu na kojoj će vam svi pozavideti: Tajna je u ovome
Semenje izložite svetlosti, redovno zalivajte i grejte prostorije u kojima stoje saksije, pa sa prvim toplim danima aprila, sadnice iznesite napolje da se naviknu na promenu temperature, a zatim ih presadite u zemlju
![Prepodobni Jefrem Sirin](/data/images/2025-02-10/113585_1477714_f.jpg)
Danas je Prepodobni Jefrem Sirin: Veliki zaštitnik ovih ljudi, a veruje se da molitva njemu vraća na pravi put
Jefrem Sirin rođen je u Siriji u porodici siromašnih roditelja za vreme cara Konstantina Velikog.
![Shutterstock/goodluz](/data/images/2024-10-06/102379_shutterstock-319148609_f.jpg)
Svi detalji o besplatnom lečenju penzionera! Mogu da se prijave u 26 banja u Srbiji: Evo kada će biti poznate konačne liste
Fond PIO je, kao i prethodne godine, 9. januara objavio Oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2025. godinu, kako bi korisnici mogli što pre da se prijave za ostvarivanje ovog prava. Nakon sprovođenja svih procedura, korisnici će moći da krenu na svoj oporavak u Vrnjačku Banju.
Komentari(0)