Krompir po RECEPTU GRČKIH PRAVOSLAVNIH MANASTIRA je rajski ručak čiji ukus ne može da se zaboravi: Lako se sprema i potrebno vam je samo OVO

10:00

Gastronomija 0

Recept za krompir iz grčkih pravoslavnih manastira je idealan izbor za ručak, ako ste ljubitelji krompira.

Krompir po RECEPTU GRČKIH PRAVOSLAVNIH MANASTIRA je rajski ručak čiji ukus ne može da se zaboravi: Lako se sprema i potrebno vam je samo OVO
Shutterstock

Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira i idealan je kao glavno jelo u vreme posta i predlaže se da dodate omiljenu salatu i imate kompletan posni ručak.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 150-200 ml dobrog maslinovog ulja
  • 1-2 limuna (sveže ceđen sok)
  • 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
  • 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
  • origano, so, biber

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir na kriške i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.

Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna se ne dodaje na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.

Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.

Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading