VASKRSENJA NE BIVA BEZ SMRTI Šta je ISUS izgovorio na krstu i šta se desilo nakon VASKRSENJA

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Hristos vaskrse, srećan Vaskrs svim vernicima. Isus Hristos je vaskrsao. Slavimo najradosniji hrišćanski praznik.

Freska Gračanica
Lepote Srbije/J.J.

Tokom poslednjih sati na krstu, Isus Hrist je izrekao sedam rečenica . Ove rečenice pružaju uvid u dubinu patnje koja je potrebna da bi postigli iskupljenje.

“Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine”, prva rečenica koju je Isus izgovorio na Krstu pokazuje njegovu milost prema ubicama svojim. Bez obzira na njihovu zlobu, On je molio za oproštaj njihovih grehova. Ova rečenica takođe ukazuje na istinu da zlotvori često ne shvataju posledice svojih dela.

“Zaista ti kažem – danas ćeš biti sa mnom u Raju”, ova rečenica upućena je razbojniku na krstu. Isus je pokazao neizmernu milost prema njemu, spasavajući ga čak i u poslednjim trenucima njegovog života.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

“Ženo, eto ti sina” i “Eto ti majke”, Isus je ovim rečima pokazao brigu o svojoj Svetoj Majci i apostolu Jovanu. Ova  briga pokazuje njegovu posvećenost i ispunjenje Božje zapovesti.

“Bože moj, zašto si me ostavio?”, ova rečenica izražava njegovu nemoć i bol. Takođe je odigrala ključnu ulogu u razbijanju jeresi koja je tvrdila da je Božanstvo stradalo na krstu.

“Žedan sam”, Isus je osećao žeđ. Ova rečenica ima dublje značenje, možda i žeđ za ljubavlju i iskupljenjem.

Oče, u ruke Tvoje predajem duh Moj. To Sin predaje duh Svoj u ruke Ocu Svome. Da se zna, da je od Oca došao, a ne samovlasno, kako su ga Jevreji optuživali.

“Svršeno je”, poslednje reči koje je Isus izgovorio na Krstu. One znače da je Njegova misija ispunjena, da je plaćen dug greha i da je njegova patnja privedena kraju.

Ove rečenice su duboko simbolične i nose sa sobom veliku duhovnu snagu. One nas podsećaju na Hristovu žrtvu i ljubav prema čovečanstvu.

Isusovo uskrsnuće ili vaskrsenje je prema Novom zavetu, čin Isusovog vaskrsnuća iz mrtvih nakon njegove smrti na krstu. Hrišćanska tradicija prenosi da je Isus tri dana nakon pogubljenja ustao iz mrtvih i vaskrsao.  Ovaj biblijski čin hrišćani slave kao Vaskrs.

Nakon što je Isus vaskrsao, prema Novom zavetu, desili su se brojni važni događaji i Hristova ukazanja.

Prvo ukazanje nakon vaskrsenja zabeleženo je u jevanđelju po Jovanu. Marija Magdalena je došla na grob i zatekla ga praznog. Isus joj se potom ukazao i razgovarao s njom.

Isus se takođe ukazao drugim ženama koje su došle na grob. One su ga prepoznale i poklonile mu se.

Dva učenika su išla prema selu Emausu, a Isus im se pridružio na putu, iako ga prvo nisu prepoznali. Kasnije, dok su zajedno večerali, prepoznali su ga kroz čin lomljenja hleba.

Isus se ukazao apostolima u više navrata. Prvi put, apostolima se ukazao dok su bili zaključani u sobi u strahu od Jevreja. Tada je pokazao svoje rane i dao im Duha Svetoga. Takođe se ukazao apostolu Toma, koji je bio skeptičan i nije verovao dok nije video Isusove rane, zato se i kaže "neverni Toma".

Nakon perioda ukazanja, Isus se uzneo na nebo pred očima svojih učenika. Ovaj događaj se naziva vaznesenje i zabeležen je u Dela apostolska.

Isusovo vaskrsenje je osnovna verska istina u hrišćanstvu i ima duboko duhovno značenje za vernike. Ono simbolizuje pobedu nad smrću i obećava večni život onima koji veruju u Isusa kao Spasitelja.

 

 

 

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading