KAKO NAPRAVITI NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ SA SAMO 2 SASTOJKA Naše bake su ga često pravile, obožavali su ga vojnici, a nikada ne može da se pokvari
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate?
Jedna od omiljenih poslastica srpskog naroda vekovima unazad bio je upravo kolač Šljivko, koji je skoro i zaboravljen. Kako je izuzeto hranljiv, obožavali su ga hajduci i vojnici. Veoma retko se sada pravi, a ima fenomenalan ukus.
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate? Sigurno se nećete pokajati, a uz to ćete oživeti našu tradiciju, jer se ova poslastica pominje još u u vreme Otomanskog carstva.
Možda vas zanima:
DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
Možda vas zanima:
DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
Možda vas zanima:
DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
Domaćice koje su ga tada pravile pričale su da je izuzetno zdrav - pravio se bez aditiva. U nekim zapisima piše da se zato i koristio kao hrana za hajduke i srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i u vreme Prvog svetskog rata.
Danas originalnog Šljivka možda možete naći u okolini Zlatibora, Sirogojnu, ako naletite na baku koja ga i dalje pravi.
Potrebne namirnice:
- sveže šljive
- kukuruznno brašno ili griz
Kako se pravi Šljivko?
Očiste sveže šljive od koštica, a potom ih stavite da se dobro skuvaju dok se smesa ne zgusne. Nakon toga dodaje se kukuruzno brašno da bi dobio na gustini, i od te smese prave se kolačići u obliku diska. Kada to odradite, ostavite ih da se osuše na suncu, a kasnije ih možete nanizati na konac i staviti na promaji da se dodatno prosuše. Kolač treba okretati kako bi se osušio ravnomerno.
Neki su čak diskove Šljivka uvijali u listove nekih biljaka, recimo kupus, kupine, borovnice i vezivali kanapom, pa je izgledao kao poklončić.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
SLANA DOBOŠ TORTA OD SAMO 3 SASTOJKA ZA NAJUKUSNIJE PREDJELO: Kremasta i lagana - sastojci za svačiji džep
Slana Doboš torta od samo 3 sastojka je najukusnija za predjelo, kremasta je i lagana, a sastojci su za svačiji džep
STARA MAĐARICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJUKUSNIJI GULAŠ: Bez 1 vrste mesa ga ne sprema - trik zna samo iskusna kuvarica
Mađarska kuvarica otkrila da pravi najukusniji gulaš sa svinjetinom, a taj trik znaju samo profesionalci
SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA: Sprema se očas posla, a ukusnija je od bilo koje
Otkrivamo vam kako se pravi đurđevdanska salata, kraljica slavske trpeze.
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
Komentari(0)