ZABORAVLJENI STARINSKI KOLAČ "DAMEN KAPRIC" KOJI SAMO NAŠE BAKE PRAVE: Jeftin i ukusan - recept sa papira
"Damen kapric" je zaboravljeni starinski kolač koji samo naše bake prave po receptu sa papira, a jeftin je i ukusan
U jelima naših baka svi uživamo, jer nas vraćaju u detinjstvo i pri samom mirisu, a kamo zalogaju.
One prave vrhunsku seljačku proju koja se uz jogurt topi u ustima i nijedna ne može da joj parira.
Osim slanih specijaliteta ni slatki im nisu ništa slabija strana.
Stare torte, kolači, slatke pite...
Sve to je činilo naše odrastanje, a tako ćete sada videti kako se pravi jedan zaboravljeni starinski kolač "Damen kapric".
Jako je jeftin, a ukus za čistu desetku.
Sastojci koji su potrebni za ovaj recept su:
10 kašika brašna
6 žumanaca
1 prašak za pecivo
6 kašika šećera
4 kašike mleka
200 g masti (250g margarina,putera) ili 10 kašika ulja
Za posipanje i premazivanje:
100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha (po ukusu)
5 kašika džema od kajsija
Za fil:
9 kašika šećera
6 belanaca
Ovo je priprema:
Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju (oko 25x35cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.
U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.
Izvadite tepsiju iz rerne, te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.
Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi.
PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
USKORO STIŽE, NE PROPUSTITE OVO VOĆE Najbolje je za srce a deluje i protiv stresa i nesanice
Bobičasto voće bogato je vlaknima i čak može doprineti mršavljenju te poboljšati zdravlje srca i creva.
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
LAGAN A PREUKUSAN Zapečeni karfiol koji će vas oduševiti
Nekada poželimo da pojedemo nešto lagano bez mnogo kalorija a da je ukusno i zdravo. Zapečeni karfiol je idealan izbor za ovakav obrok.
ŠUMADIJSKI Tradicionalni recept za NAJBOLJI KAČAMAK koji ćete probati!
Kačamak je omiljeno srpsko jelo i svaki kraj ima neku svoju verziju, Šumadijski kačamak je ipak poseban zbog jednog sastojka.
Komentari(0)