IZVRSTAN STARINSKI KOLAČ "Damen kapric", jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača
Zaboravljeni, starinski kolač sa prostora Vojvodine.
Sastojci
Za koru:
– 4 žumanceta
– 80 gr (pola šolje) masti
– 1 dl (pola šolje) mleka
– 200 gr brašna
– 1 puna kašičica praška za pecivo
– 1 puna kašičica rendane limunove korice
Za šam:
Možda vas zanima:
STARINSKE LEDENE KIFLICE Tope se u ustima, a jako jednostavne za napraviti
Ovakvi kolačići su kulinarski evergrin. Kažu da su sve lepše što duže stoje, ali je problem što nestanu za čas.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
Možda vas zanima:
STARINSKE LEDENE KIFLICE Tope se u ustima, a jako jednostavne za napraviti
Ovakvi kolačići su kulinarski evergrin. Kažu da su sve lepše što duže stoje, ali je problem što nestanu za čas.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
Možda vas zanima:
STARINSKE LEDENE KIFLICE Tope se u ustima, a jako jednostavne za napraviti
Ovakvi kolačići su kulinarski evergrin. Kažu da su sve lepše što duže stoje, ali je problem što nestanu za čas.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
– 4 belanceta
– 1 kašika limunovog soka
– 8 kašika šećera
I još:
– 400 gr džema od kajsija
– 80 gr mlevenih oraha
Priprema:
Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u dublju činiju.
U drugu dublju činiju staviti žumanca, mast, šećer, mleko, rendanu limunovu koricu i par kašika brašna i izmiksirati. Dodati ostatak brašna i izmiksirati.
Dobićete gusto, pomalo lepljivo testo i nikako ne treba da se dodaje više brašna da kora posle ne bi bila tvrda.
Kalup za pečenje obložiti pek papirom. Moj kalup je veličine 26 cm, može i veći, nikako manji da kora ne bi bila debela jer će prilikom pečenja još malo da naraste.
Usuti testo u kalup, na pek papir, pa ga vlažnom kašikom rasporediti i lepo utapkati. Staviti u rernu na gornju rešetku da se peče 10 minuta na 180 stepeni, samo da uhvati koricu.
Za to vreme, pekmez od kajsija ugrejati ukoliko je gust, kako bi se lakše rasporedio po kori. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući sok od limuna i šećer. Mutiti oko 5 minuta na najjačoj brzini.
Izvaditi polupečenu koru, preko nje naneti pekmez, posuti ga sa sa više od polovine mlevenih oraha i onda preko toga naneti šne tako što se stavlja u gomilicama a ne sve odjednom jer bi u protivnom prilikom razmazivanja “podigao” mlevene orahe sa pekmeza.
Dakle, ravnomerno naneti šne a onda ga kašikom tapkati da se dobije razbarušen izgled. Pa posuti ostatkom mlevenih oraha.
Temperaturu pečenja smanjiti na 120 stepeni (moja rerna je prilično jaka, sa ventilatorom) i vratiti kolač da se dopeče, odnosno da se šam polako osuši, još 20-30 minuta. Gotov je kada šne i orasi dobiju rumenu boju.
Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče.
Ovo je jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača za svaki dan za koji sigurno uvek imate sve sastojke u kući. U originalni recept ne idu orasi, ali je sa njima kolač ipak mnogo lepšeg ukusa.
Prijatno!
Uštipci sa kajmakom: Tradicionalni domaći recept za savršeni doručak
Uštipci su jedno od omiljenih jela u srpskoj kuhinji, idealni za doručak ili užinu. Ovo jednostavno i brzo jelo, uz dodatak kajmaka, donosi savršen spoj ukusa i hrskavosti. Pripremite se da osvojite srca vaših ukućana ovim domaćim receptom.
SPECIJALITET KAKAV SE SLUŽI SAMO U NAJBOLJIM RESTORANIMA: Sada otkriven TAJNI RECEPT za gulaš sa MESOM i POVRĆEM
Isecite meso na kockice, pa stavite u šerpu u koju ste prethodno stavili 80 g putera
Kada bi se na Evroviziji birala hrana, evo na kom mestu bi bila Srbija
TasteAtlas bio je inspirisan Evrovizijom, zbog čega je napravio listu najbolje hrane u Evropi.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
PITA OD BUNDEVE Tradicionalana poslastica koju Srbi obozavaju!
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Komentari(0)