DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
Obredni hlebovi zauzimaju veoma važno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji i neizostavan su deo obeležavanja najvažnijih praznika, pa je to slučaj i sa prvom danom u godini! Iako se služimo gregorijanskim kalendarom, Srpska pravoslavna crkva i dalje prati julijanski, pa se na prelazu sa 13. na 14. januar proslavlja Mali Božić, odnosno "srpska Nova godina".
To za domaćice znači da 14. januara izjutra prave – vasilicu, posebnu novogodišnju česnicu.
Nazvan vasilica jer se tog datuma proslavlja i spomen na Sv. Vasilija Velikog, ova pogača se u različitim delovima Srbije zove još i vasuljica, maslenica, papuljica, baranica, paprenica, grudvanica...
Možda vas zanima:
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
Možda vas zanima:
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
Možda vas zanima:
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
Za pripremu vasilica može da se koristi i kiselo i lisnato testo, a u nekim krajevima priprema se čak i proja.
Predstavljamo vam jedan jednostavan recept za pripremu:
Sastojci:
- 20g kvasca
- 1/2 kafene kašičice šećera
- 1 Kg brašna
- 1 kašičica soli
- 500 ml tople vode
- 50 ml ulja
Priprema:
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vod i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste – oko pola sata, otprilike da naraste za debljinu dva prsta.
Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta. Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta.
LAGAN A PREUKUSAN Zapečeni karfiol koji će vas oduševiti
Nekada poželimo da pojedemo nešto lagano bez mnogo kalorija a da je ukusno i zdravo. Zapečeni karfiol je idealan izbor za ovakav obrok.
ŠUMADIJSKI Tradicionalni recept za NAJBOLJI KAČAMAK koji ćete probati!
Kačamak je omiljeno srpsko jelo i svaki kraj ima neku svoju verziju, Šumadijski kačamak je ipak poseban zbog jednog sastojka.
OVAKO U LESKOVCU SPREMAJU SOČNE MEDALJONE PUNJENE KAČKAVALJEM: Baka otkrila recept od kog polazi VODA NA USTA
Napravite ukusan ručak i uživajte u jelu
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
VINSKI PUTEVI SRBIJE Od Nemanjića do danas, na OVIM mestima ćete uživati u NAJBOLJIM UKUSIMA
Geografski položaj i klima Srbije omogućavaju stanovnicima iz gotovo svih delova zemlje da gaje vinovu lozu.
Komentari(0)