GASTRONOMSKO OTKRIĆE 21. VEKA Ukus i aroma lužničkog sira će vas očarati
Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.
Sprema se od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka ili mešavine ovčijeg ili kozjeg sa kravljim mlekom. Dobija se ceđenjem kiselog mleka. U tako isceđenu smešu stavlja se paprika i čuva u čistoj posudi na umerenoj temperaturi tridesetak dana. Za to vreme dolazi do vrenja da bi se dobio kvalitetan proizvod kiselkastog ukusa i kremastog oblika (slično krem siru ili paprici u pavlaci).
Ovaj specijalitet je obeležje lužničkog kraja, a može se sresti i u nekim selima u pirotskom kraju. U skorije vreme proizvodi se i prodaje i u Nišu kao „Lužnički krem sir sa paprikom“. Vurda se može naći na mnogim trpezama kako u Lužničkom kraju tako i u Nišu i širom Srbije, a odnedavno i u Bugarskoj.
U Babušnici se od 2012. godine svake jeseni održava kulturno, gastronomsko-turističko, komercijalna manifestacija pod nazivom Vurdijada. Na ovoj manifestaciji meštani iz Lužničke kotline i okoline izlažu Vurdu i mlečne proizvode domaće proizvodnje kao i druge proizvode karakteristične za ovaj kraj.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.
FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.
FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVAN A PREUKUSAN Fenomenalan recept za posan meljan pasulj
Pikantan i preukusan.
FENOMENALNA DOMAĆA PITA Kako napraviti preukusnu sirnicu od razvučenih kora
Brzo se sprema a još brže pojede.
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Komentari(0)