SVI U ŠUME Praznici su pred nama, a boravak u šumi blagotvoran za mentalno i fizičko zdravlje, evo zašto

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Boravak u šumi ima mnoge dobrobiti za zdravlje i blagostanje. Istraživanja sprovedena u Japanu, Koreji, Kini i Evropi potvrđuju koristi ovog prirodnog okruženja.

SVI U ŠUME Praznici su pred nama, a boravak u šumi blagotvoran za mentalno i fizičko zdravlje, evo zašto
Shutterstock

U Japanu postoji izraz “šinrin-joku” koji označava aktivnosti opuštanja u šumi, boravka u šumi, šetnje šumom i udisanja svežeg šumskog vazduha. Ovaj koncept se naziva i terapija šumom.

Šest studija sprovedenih na ukupno 323 osobe (od 20 do 79 godina) u Kini, Koreji i Švedskoj pokazale su sledeće:

Boravak u šumi pozitivno utiče na krvni pritisak. Osobe sa visokim krvnim pritiskom su nakon boravka u šumi imale značajno niži pritisak u poređenju sa kontrolnom grupom koja je boravila u gradu.

Imunitet: Funkcionisanje imunog sistema se poboljšava.

Smanjenje stresa i anksioznosti: Boravak u šumi smanjuje stres i anksioznost.

Pozitivan uticaj na srce i pluća.

Kreativnost i povezanost sa prirodom:

Šuma podstiče kreativnost, radoznalost i divljenje.

U šumi možete videti razne biljne i životinjske vrste, ubrati voće poput kestena ili pečuraka, i naučiti nešto novo o prirodi.

Trajanje boravka u šumi:

Studija iz 2020. godine objavljena u časopisu “International Journal of Environmental Research and Public Health” pokazala je da šetnja šumom u trajanju od samo 15 minuta poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i anksioznost, te može da očisti um i smanji depresiju i negativne misli.

Uvek je dobro izdvojiti vreme za boravak u prirodi, a šuma pruža mnoge koristi za telo i um, besplatna je a blagotvorna, zato što više koristimo njene prednosti.

Komentari(0)

Loading