MANASTIR SUKOVO Dom sveca sa psećom glavom i krilate bogorodice! (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Manastir Sukovo
Printscreen/Youtube

Ovaj manastir ima svoje tajne i legende koje sežu još u doba Rimljana. Pre Drugog svetskog rata bio je muški, a sada je ženski manastir. 

Jedna od najmisterioznijih fresaka u Manastiru Sukovo prikazuje svetog Hristofora sa životinjskom glavom. Legenda kaže da je Sveti Hristofor poticao iz plemena ljudoždera, takozvanih “psoglavih”. U jednom ratnom pohodu, rimska vojska je naišla na ove neobične ljude, uhvatila jednog mladića i poslala ga u Rim. Tamo se mladić upoznao sa hrišćanstvom i pri krštenju dobio novo ime – Hristofor. Svojim životom i mučeničkom smrću zaslužio je status sveca. Činjenica da je u jednom delu svog životu bio ljudožder verovatno je zaslužna za to što je u Sukovu prikazan sa životinjskom glavom.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Još jedna misterija u Manastiru Sukovo je freska koja prikazuje Bogorodicu sa krilima. Pravila o tome ko u hrišćanskoj ikonografiji može da se prikaže sa krilima su veoma striktna – to su samo arhanđeli i Sveti Jovan Krstitelj kao onaj koji je najavio dolazak Isusa Hrista. Zbog toga je veoma čudnovato što u ovom manastiru postoji freska na kojoj krila ima i Bogorodica. Iznad freske, međutim, postoji bledi natpis koji ovu misteriju možda malo rasvetljava. Piše: "Da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri".

Manastir Sukovo je jedan od mnogobrojnih manastira u Srbiji koji kriju tajne i legende, a njegove freske na zidovima ostavljaju neobjašnjiv osećaj i intrigiraju posetioce. Srbija je bogata verskom i kulturnom baštinom, a mnogi manastiri širom zemlje čekaju da budu otkriveni i istraženi, jedan od njih je i Sukovo, koji će vas oduševiti svojom lepotom.

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading