NE ZABORAVITE DA GA UGASITE Jedan uređaj u kući vam "jede" struju, zbog njega su računi duplo veći

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Zato je važno da znate na koji način možete da ih kontrolišete i kako da smanjite svoje troškove. Jedan od njih je bojler, a evo kako da smanjite potrošnju i astronomski račun za struju.

NE ZABORAVITE DA GA UGASITE Jedan uređaj u kući vam "jede" struju, zbog njega su računi duplo veći
pixabay

 

Određeni uređaji u domaćinstvu se nazivaju energetskim vampirima, jer mogu da budu odgovorni za neverovatnih 23 posto potrošene električne energije u domaćinstvu.

Zato je važno da znate na koji način možete da ih kontrolišete i kako da smanjite svoje troškove. Jedan od njih je bojler, a evo kako da smanjite potrošnju i astronomski račun za struju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dok cene energenata intenzivno rastu, mnogi traže načine kako se barem malo manje troši, ipak neretko iz neznanja trošimo i više nego što bi trebalo i račune za struju povećavamo samo zbog nepažnje, najviše sa uređajima koje stalno držimo uključene u struju, čak i kad ih ne koristimo.

Takvi se uređaji, piše "The Guardian", zovu još i energetski vampiri, jer energiju troše kontinuirano, čak i kad ne rade, a prema nedavnoj studiji "British Gas-a", mogu da budu odgovorni za 23 posto potrošene električne energije u domaćinstvu.

NE ZABORAVITE DA GA UGASITE Jedan uređaj u kući vam Shutterstock
 

Za većinu uređaja je najočiglednije rešenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete da ''ukrotite'' električni bojler, za koji stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu:

Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mesečno potroši ukupno 150 kWh. Na većini bojlera je temperatura unapred nameštena, ali da biste uštedeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C, navodi Večernji list.

Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode (na 75 ili čak 85 °C) prouzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grejač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe. Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grejača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će voda svakim uključivanjem iznova morati da se zagreje.

Zato se električni bojler isključuje samo kada duže vreme nije potrebna topla vodu.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.

Komentari(0)

Loading