PLAVA ZA DEČAKE, ROZE ZA DEVOJČICE: Ženama se razlog ove podele neće mnogo svideti

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Običaj potiče iz starih vremena kada se smatralao da su muške bebe superiornije od ženskih. Za njih je trebala naročita zaštitna boja koja će da osigura njihov nesmetan razvoj. Izabrana je plava boja, jer je to bila nebeska boja koja je nudila nebesku zaštitu protiv sila zla.

PLAVA ZA DEČAKE, ROZE ZA DEVOJČICE: Ženama se razlog ove podele neće mnogo svideti
Shutterstock

U tim danima je bilo rašireno i jako verovanje u postojanje zlih duhova. Smatralo se da zlonamerne sila posebni privlače vreme i mesto dešavanja velikih ljudskih radosti, kao što što su rođenja, svadbe, pobede i ostvarenje uspeha. Tako je u tim trenucima trebalo preduzeti naručite akcije da bi se odbili napadi duhovnih sila.

Tokom vekova nastala je široka lepeza praznoverica i mi, iako više ne verujemo u duhove i dalje jedni drugima želimo sreću i nastojimo da izbegavamo maler nastravljajući ia izvođenjem mnogih drevnih zaštitnih rituala. Sve te radnje imaju svoje tajno, zaboravljeno značenje i pomažu nam da se zaštitimo od drevnih, zlih duhova. Ista stvar je i sa odevanjem muških beba u nebesko plavu boju, boju neba boravišta sila dobra.

Ukoliko se zli duhovi zlosutno okupljaju oko bebine sobe pokušavajući da prodru unutra i nanesu zlo odojčetu, u tome će da ih spreče i oteraju magične moći svete plave boje mališanove odeće i drugih  ukrasa u sobi. U nekim zemljamaSrednjeg istoka ne štite se samo bebe nego i cela kuća tako što se ulazna vrea boje u svetlo plavu boju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko je plava boja bila neophodna zaštita za mušku decu žasto to onda nije učinjeno i sa ženskom decom? Praktičan odgovor bio bi da je bilo zgodno da postoji neposredna vizuelna razlika između muške i ženske dece. Tako je bilo važno pronaći neplavu boju. Izgleda da je izbor pao na roze, jer je to boja kože. Kao zemljana i biološka prikladna je za žensko telo, nasuprot plavoj eteričnoj.

Psihološki gledano roze asocira na zdravlje i čistotu-čista roze boja neokaljane kože- što daje dodatnu privlačnost kao simboličnoj koji ženske bebe. Možda roza nema zaštitničke moći plave boje no, ukoliko ženske bebe smatraju inferiornim u odnosu na muške, što bi se zli duhovi uopšte zanimali za njih?

Kako su prolazili vekovi i razlozi za plavu i roze boju tonuli u zaborav, trebalo je izmisliti nova objašnjenja da  bi se odgovorilo na neižbežno raspitivanje, Tvrdilo se da muškarci nose plavo jer se rađaju u aleji s plavim kupusom dok se devojčice rađaju u roze ružičnjaku.

Kasnije su zaboravljena i ova maštovita objašnjenja tako da sada samo mali broj ljudi ima neku predstavu o simbolizmu plave i roze boje. No kao što se to dešava i sa toliko drufih praznoverica, to što je poreklo verovanja zaboravljeno  ni njamanje ne utiče na prenošenje s generacije na generaciju:plava za dečake, roza za devojčice, prosto je postalo ustaljen običaj koji se poštuje bez postavljanja pitanja.

(Opanak)

 

 

Komentari(0)

Loading