ENIGMU REŠAVA NJEGOVO NEZVANIČNO IME: Koju pticu drži u ruci Pobednik na Kalemegdanu? Ako ste rekli „goluba“, pokušajte ponovo

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je 1928. podignut na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

ENIGMU REŠAVA NJEGOVO NEZVANIČNO IME: Koju pticu drži u ruci Pobednik na Kalemegdanu? Ako ste rekli „goluba“, pokušajte ponovo
Shutterstock

 

Spomenik Pobedniku na Kalemegdanu već decenijama je simbol Beograda i simbol koji prepoznaju hiljade ljudi. Ipak, ptica koju on drži i dalje zbunjuje i izaziva rasprave među Beograđanima. Šta je u levoj ruci Pobednika – soko, orao, golub ili nešto treće?

Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je 1928. podignut na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Spomenik je rad čuvenog vajara Ivana Meštrovića i danas je svakako jedan od najpoznatijih simbola Beograda. Predstavlja figuru nagog, snažnog muškarca koji u desnoj ruci drži spušteni mač, a u levoj na otvorenom dlanu pticu.

Međutim, upravo tu se pojavila dilema koja i danas muči Beograđane – koju pticu u ruci drži Pobednik?

 
ENIGMU REŠAVA NJEGOVO NEZVANIČNO IME: Koju pticu drži u ruci Pobednik na Kalemegdanu? Ako ste rekli „goluba“, pokušajte ponovo Shutterstock/Pobednik
 

Mnogi će vam i danas reći da je to vesnik mira – golub. Oni šaljiviji zakleće se da je u pitanju vrabac jer nije li baš ova ptica „simbol prestoničkih ulica“. Ipak, po svemu sudeći, u levici Pobednika nalazi se jedna grabljivica.

„U pitanju je soko! Pobednika je Meštrović zamislio kao arhetipskog junaka, on je vitez i u ruci drži pticu koja je simbol viteštva, a to je soko“, kaže Neda Kovačević, dobar poznavalac prošlosti Beograda i žena koja je popisala sve prestoničke spomenike.

Deo zabune o tome koja je ptica u pitanju potiče iz činjenice da se u nekim spisima pominje i orao. Iako ne isključuje tu mogućnost, Neda ističe da soko ima mnogo više smisla.

„Orao bi bio mnogo veći. Takođe, jedno od nezvaničnih imena spomenika je i ‘Sokolar“, objašnjava Neda Kovačević.

S teškom mukom stigao na Kalemegdan

Priča o Pobedniku počinje davne 1913. godine, neposredno po okončanju Drugog balkanskog rata kada je predsednik Beogradske opštine Ljuba Davidović od već čuvenog vajara Ivana Meštrovića zatražio da u čast srpske pobede izradi spomenik koji bi stajao na najprometnijem beogradskom trgu – Terazijama.

Ipak, Prvi svetski rat osujetio je postavljanje spomenika, a nakon njega se i kontekst promenio – više nije moglo biti reči samo o srpskim žrtvama i junacima, jer su u međuvremenu u državu ušli i drugi narodi – Hrvati, Slovenci, Crnogorci…

Pobednik je zbog toga deset godina stajao u jednoj šupi na Senjaku, a tek 1927. godine je rešeno da bude postavljen, ovoga puta za obeležavanje decenije od proboja Solunskog fronta.

Nakon brojnih svađa i rasprava o tome da li je primereno da u centru Beograda stoji „go muškarac“, i prvobitno mesto Pobednika je promenjeno – umesto na Terazije, spomenik je postavljen na Kalemegdan.

(Istorijski zabavnik)

Protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar

SVEŠTENIK O TOME ŠTA BIVA POSLE SMRTI PO PRAVOSLAVLJU: Prva dva dana nakon upokojenja duša luta, a treći se treba jako moliti!

Zanimljivosti

16:00

26 maj, 2024

Duša prva dva dana nakon upokojenja luta, obilazi ona mesta koja je volela i posećivala za života… Ona po učenju i predanju crkve nije nikada sama u smislu lutanja… Promislom Božjim, voljom i dopuštenjem određuje se i čas smrti, što je onda kad je čovek najspremniji da napusti ovaj svet. Gospod joj ta dva dana daje slobodu da može da obiđe sva ta mesta i te ljude koje je za života volela ali ne može da stupi u komunikaciju s njima jer nema tela, pošto sama ta energija duše ne može da ostvari kontakt, ovako o putu duše posle smrti u pravoslavlju, u prvih 40 dana, govori protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar.

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

Komentari(0)

Loading