OVU BILJKU NIKAD NE SADITE U DVORIŠTU, A AKO VAM JE POKLONE- BACITE JE: Veruje se da tera SREĆU iz doma i unosi MALER

Za neke biljke stari Sloveni su verovali da nikako ne bi trebalo da imate, jer su smatrali da ne donose ništa dobro u dom.

OVU BILJKU NIKAD NE SADITE U DVORIŠTU, A AKO VAM JE POKLONE- BACITE JE: Veruje se da tera SREĆU iz doma i unosi MALER
Shutterstock

Kroz hrišćanstvo su se do danas očuvala mnoga verska verovanja o biljkama, a stari Sloveni su za pojedine biljke smatrali da nije dobro imati i u svom domu ili dvorištu, jer su verovali da donose lošu energiju. Isto tako, imali su omiljena drveća, za koja su isticali da je poželjno svaka kuća da ih ima.

Ukoliko je neko drvo isečeno jer se osušilo, ili je korenje počelo da uništava temelje kuće, možda je vreme da se preoblikuje dvorište i da se prednost da biljkama koje su poštovali naši preci.

Orah u dvorištu donosi nesreću i smrt, prema njihovom mišljenju. Orahovo drvo nije dobro u blizini kuće, kako zbog žila, tako i zbog senke koja pada na kuću.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nije dobro sedeti u hladovini orahovog drveta

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvo treba zasaditi drveće i žbunje, a onda i cvetnice.

Sa druge strane, stari Sloveni su glog posmatrali kao najmoćnije sredstvo protiv vampira i demona. Ovo je žilav, listopadni žbun koji može da bude beo, crn ili crven, a bobice se beru kada sazru i prave se džemovi, čaj, sok… Idealan je da se oblikuje i kao živa ograda, a prilikom sađenja treba dodati kreč u sadnu rupu.

Dren prvi cveta u proleće, a zrele plodove daje u jesen. Drenom se kuće kite za Đurđevdan jer je simbol zdravlja, a za Bogojavljenje se daje deci da pojedu drenov cvet da bi bili, otporna na bolesti.

Sveto drvo starih Slovena

Lipa je za Slovene bila sveto drvo, jer su cvetovi lekoviti. Lipa pčelama daje dobru pašu, a medovina je bila glavni izvor slasti za Slovene. Lipov ugalj prečišćava vodu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading