IZRAZ "KAO DA JE PAO S KRUŠKE" ČESTO KORISTIMO Srpska izreka koja krije mračno značenje, EVO I KOJE (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Hrast i jabuka su bili veoma poštovani i cenjeni, tako da je drvo kruške važilo za zlo drvo.

IZRAZ "KAO DA JE PAO S KRUŠKE" ČESTO KORISTIMO Srpska izreka koja krije mračno značenje, EVO I KOJE (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Kruška

Drveće je u staroj veri našeg naroda imalo veliko značenje.

Prema mišljenju Veselina Čajkanovića, u staroj religiji kruška je imala bolji ugled i čak uživala izvestan kult, za šta se navode i brojni primeri.

Hrast je bio veoma poštovan i cenjen, tako da je drvo kruške važilo za zlo drvo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Objašnjenje za to može se naći u knjizi Veselina Čajkanovića, "Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama". Kako piše u toj knjizi, staro kruškovo drvo je kod našeg naroda na lošem glasu. U suprotnosti sa jabukom, kruška se smatra za "zlo drvo", za drvo demona. U narodnim pripovetkama pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica.

One koji bi se našli na krušci, pa pali sa nje, narod je smatrao ludim, glupim, nerazboritim i slično, jer se smatralo da su im veštice i đavoli pomutili um. Tako je zapravo nastao ovaj izraz. Postoji i suprotna fraza "nisam pao s kruške", a značenje joj je "nisam lud".

Suprotno, izraz “nisam ja pao s kruške” značio bi nisam lud, glup, naivan. Krušku srećemo u još nekim izrekama, a sa prepoznatljivim naravoučenijima, kao što su, na primer,”kruška mu pala u krilo”, “kruška ne pada daleko od stabla, “meša kruške i jabuke”. Uz njih su i izreke sa jasnim i šaljivim naglašavanjem njenog slatkog ploda: “Dok su medveda navukli na kruške otrgli su mu uši; a dok su ga svukli s krušaka, otrgli su mu i rep!”

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading