OKRUŽEN VISOVIMA PPESTERSKE VISORAVNI Ovako je grad koji se nalazi na najevećoj nadmorskoj visini dobio ime

J. K.

10:24

Zanimljivosti 0

Tutin je opština na jednoj od najvećih nadmorskih visina u Srbiji.

OKRUŽEN VISOVIMA PPESTERSKE VISORAVNI Ovako je grad koji se nalazi na najevećoj nadmorskoj visini dobio ime
Shutterstock

 

Tutin je jedna od raških opština na jugozapadu Srbije. Nalazi se u dolini reke Vidrenjak, pritoke Ibra. Tutin se nalazi na nadmorskoj visini koja prelazi 1000 metara, a okružen je visovima Pešterske visoravni, Ponora, Mokre planine, Velike Hinaje i Jaruta, a na jugozapadu je otvorena prema masivu Hajla.

Tutin je opština na na jednoj od najvećih nadmorskih visina u Srbiji tako da je ishrana prilagođena ovoj klimi. Jedan od najlepših gastronomskih proizvoda je tutinska jagnjetina, gde se jaganjci tove travom nezagađenih polja Peštera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za naziv Tutin postoji nekoliko legendi. Jedna od njih vezana je za Huseina, kapetana Gradaščevića, protiv Turaka koji je ovuda protutnjao sa vojskom 1831. godine na putu od Bosne ka Kosovu. Tutin je tada imao naziv Donja Dmitrova (Donja Mitrova).

Tutin je poznat po okupljanjima na vašarima, kada mnogobrojni stanovnici Tutina iz dijaspore dolaze kući. Na manifestacijama na kojima se okuplaju znamenito je odevanje devojaka u nošnje okićene dukatima, koje ukazuju na porodično bogatstvo.

Deo nasleđa ovog kraja su i pite koje domaćice prave tanko razvijajući kore koje se peku ispod crepulje.

Komentari(0)

Loading