SVETI SAVA UVEO SLAVU KAO OBRED Neki autori smatraju da je ona ostatak slovenskog paganizma (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

"Gde je slava, tu je Srbin"

SVETI SAVA UVEO SLAVU KAO OBRED Neki autori smatraju da je ona ostatak slovenskog paganizma (FOTO/VIDEO)
ilustracija T.T./Shutterstock

Slava je pravoslavni običaj slavljenja porodičnog sveca koji je karakterističan za Srbe, koji smatraju slavu jednom od specifičnosti svoje kulture. Pored porodične slave, postoje i crkvene, gradske, plemenske, pa čak i zanatlijske slave.

SVETI SAVA UVEO SLAVU KAO OBRED Neki autori smatraju da je ona ostatak slovenskog paganizma (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Slava
 

Neki autori smatraju da je slava ostatak slovenskog paganizma koji je imao veliki broj bogova pre usvajanja hrišćanstva. Pošto su Sloveni dugo živeli u rodovskom društvenom uređenju, razumljivo je što se kod njih dugo očuvao kult predaka. Tako, na primer, običaj slave najverovatnije predstavlja zamenu porodičnog, odnosno rodovskog paganskog zaštitnika hrišćanskim svetiteljem zaštitnikom.

Drugi veruju da su Srbi usvojili ovu tradiciju u vreme hristijanizacije, negde krajem 9. veka. Neki veruju da se sam dan masovnog krštenja uzimao kao dan sveca zaštitnika, drugi tvrde da je svako pleme usvojilo svog zajedničkog zaštitnika, dok ostali i dalje tvrde da slava samo predstavlja sveca koji je zamenio prethodnog paganskog boga-zaštitnika. Ponekad bi se desilo da se nova slava usvoji kada postoji verovanje da se neki svetac zalagao za neku vrstu spasenja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

SVETI SAVA UVEO SLAVU KAO OBRED Neki autori smatraju da je ona ostatak slovenskog paganizma (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Slavski kolač

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Novi svetac bi bio usvojen na mestu starog, čiji dan bi se i dalje obeležavao paljenjem sveće, ali sa mnogo manje slavlja. Pouzdano se zna da je Sveti Sava u praksu uveo obred slave, na liturgijskoj osnovi. Od vremena Svetog Save taj obred, kao i običaji koji ga prate, se postepeno širio, i formirao, dok nije dostigao današnju formu. Današnju formu slave je konačno uobličio mitropolit Srbije Mihailo 1862. godine.

Od brojnih imena koje je imao ovaj obred, a ima ih i danas, danas su ostali samo: Slava, Krsna Slava i Svečari. Godine 2014, slava je upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Izvor: meettheserbs

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading