ZEVSOVA "BOŽANSKA REKA" DANUBIUS Na pitanje gde je izvor Dunava, stari geografi su davali različite odgovore (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Dunav u antičkoj književnosti

ZEVSOVA "BOŽANSKA REKA" DANUBIUS Na pitanje gde je izvor Dunava, stari geografi su davali različite odgovore (VIDEO/FOTO)
Shutterstock/Dunav

Tacit kaže da Dunav izvire na laganim, blagim padinama planine Abnobe, prolazi kroz mnoge narode, i najzad se, u šest rukavca, probija u Crno more, a sedmi rukavac se gubi u močvarama.

Abnoba je današnji Švarcvald. Na pitanje gde je izvor Dunava, stari geografi su davali različite odgovore; uostalom, ni danas nije sasvim jasno, jer voda iz „izvora Dunava“ u Donauešingenu ne teče dalje samostalno, već se uliva (podzemnim kanalom) u reku Brigah.

Shutterstock/Dunav
 

Tok reke Dunav


Možda vas zanima:

Po Herodotu, gornji deo ove reke, od Timoka do izvora zvao se Δανουβιος (Danouvios), dok je donji deo Ιστρος (Istros). Ova onomastika je takođe kovanica od reči 'ιςτια ili 'εστία (istia ili estia)-ognjište, što znači na ognjištu gostoljubivo primiti ili hraniti i drugog člana ili dela, od reči ρεο, ροος, ρους (reo, roos, rous)-struja, reka, lat. rivus.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Shutterstock/Delta Dunava
 

Danubius dakle znači Zevsova reka života, „božanska reka“, odnosno „kraljica svih reka“. Istovetan je i značaj imena Istros, reka hraniteljica. Iz ovoga se može zaključiti da je Dunav personifikacija boga Diosa ili Zevsa u gornjem toku, posebno Srednjeg Podunavlja, dok je Istros personifikacija boginje Hestije, najstarije Hronove i Rejine kćeri.

Shutterstock/Zevs
 

Hestija je jedno od dvanaest olimpskih božanstava i personifikacija vatre na ognjištu, što asocira na ognjišta Lepenskog Vira.

Zevs joj je dodelio počasno mesto u središtu svake kuće, kao i u svim hramovima, gde su joj prinošene žrtve. Zevsa-Diosa (Dunav) hrane i snabdevaju nektarom i ambrozijom mnogobrojne rečne lepotice-nimfe tj. pritoke sa leve i desne strane, a to su pritoke Srednjeg Podunavlja.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading