KAMEN IZ KOGA JE POTEKAO IZVOR SVETE VODE Manastir Đunis pomogao je mnogima koji su išli po pomoć u isceljenju (VIDEO)

Lepote Srbije

15:15

Zanimljivosti 0

U niškoj eparhiji, u selu Đunis kod Kruševca, nalazi se istoimeni manastir, koji je decenijama stecište vernika koji traže pomoć za neki od svojih problema. Manastir Đunis je ženski manastir u niškoj eparhiji.

KAMEN IZ KOGA JE POTEKAO IZVOR SVETE VODE Manastir Đunis pomogao je mnogima koji su išli po pomoć u isceljenju (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Nalazi se u istoimenom selu Đunis, na području grada Kruševca. Legenda o nastanku manastira Đunisa vezana je za davno predanje o pojavljivanju Majke Božje i izvora svete vode na mestu na kome će kasnije seljani podići manastir.

Predanje o čudotvornoj vodi manastira Đunis potiče još iz 1898. godine. U njemu se kaže da se Bogorodica prikazala trinaestogodišnjoj devojčici, pred kojom se tada otvorio izvor. Majka Božija ga je blagoslovila i prorekla da će lečiti bolesne.

Majka Božja kazala je tada devojčici da prenese seljanima da na tom mestu podignu crkvu, a da bi označila tačno mesto gradnje, bacila je krčag vode na kamen, koji se, po legendi i svedočenju starijih sestara iz manastira, tokom vremena uvećava i sada se nalazi u maloj crkvi, prvobitno crkvi brvnari, podignutoj 1934. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Događaj je ostao zabeležen zaslugom Milojkinog brata i štampan je 1936. godine.

U manastiru se čuva nekoliko knjiga iz 19. veka , ali je riznica svakim danom sve bogatija darivanjem vernika za koje je ovo mesto postalo jedno od vodećih duhovnih centara i hodočašća u Srbiji. Posebno interesantan i dragocen je jedan oveći kamen nepravilnog oblika koji se čuva u manastiru, upravo taj kamen na koji je Bogorodica bacila vodu.

Manastir Đunis sa Crkvom Pokrova Presvete Bogorodice osvetio je patrijarh srpski Pavle. Svake godine, 14. oktobra kada se slavi praznik Pokrov Presvete Bogorodice, u manastir Đunis slije se i po nekoliko hiljada vernika, koji žele da prisustvuju bdenju i jutarnjoj liturgiji.

Čudesna isceljenja izvorske vode od manastira Đunis načinila su pravo mesto hodočašća.

 

 

Izvor: Opanak

Komentari(0)

Loading