NEKAD KAMENOLOM DANAS NAJLEPŠI PARK Odavde je dolazio kamen kojim je nekad građen Beograd

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Naziv parka „Tašmajdan“ je nastao od turskog naziva za kamenolom (tur. taş, kamen i meydan, mesto gde se vadi kamen, rudnik).

NEKAD KAMENOLOM DANAS NAJLEPŠI PARK Odavde je dolazio kamen kojim je nekad građen Beograd
Printscreen

Na području Tašmajdana je vađenje kamena zabeleženo još od rimskih vremena. Mnogi kamenovi ugrađeni u vodovode, zgrade i hramove rimskih građevina Singidunuma potiču sa Tašmajdana.

Postoje sačuvani sarkofazi i nadgrobni spomenici iz rimskih vremena koji potiču od kamena sa ovog kamenoloma. Ovo nije jedini rudnik kamena od koga se zidao Beograd ali je svakako najvažniji. Sem kamena ovde se vadila i šalitra koju su Turci koristili za izradu baruta.

Neki istoričari tvrde da se upravo ovde nalazilo mesto gde su Turci 1594. godine spalili mošti Svetog Save. Stariji izvori tvrde da je to bilo na Malom Vračaru, odnosno da je to upravo potes između Batal džamije i Tašmajdana.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posle Drugog svetskog rata je odlučeno da se na gornjem platou uredi park, a u prostoru kamenoloma stadion, što je i urađeno 1954. godine. Stadion površine 8.500 kvm je renoviran 2016. godine, tako da sada može da primi 10.500 posetilaca.

Ovde se nalazi Prirodni spomenik Miocenski sprud Tašmajdan.

 

Komentari(0)

Loading