KO JE ČUBRO PO KOME IME NOSI JEDNA ULICA U CENTRU BEOGRADA Veliki pesnik, učesnik u ustancima i poznat širom Evrope

M. M.

13:00

Zanimljivosti 0

Malo ljudi zna ko je Čubro Čojkovič po kome je ime dobila ulica koja spaja Topličin venac i Kralja Petra.

KO JE ČUBRO PO KOME IME NOSI JEDNA ULICA U CENTRU BEOGRADA Veliki pesnik, učesnik u ustancima i poznat širom Evrope
Printscreen

Čubro Čojković je književni pseudonim Simeona Sime Milutinovića Sarajlije. Rođen je 1791. godine u pravoslavnoj trgovačkoj porodici u Sarajevu, gde su mu roditelji došli iz Srbije. Simin otac Milutin, rodom je iz sela Rožanstva, u užičkom okrugu, a starinom iz sela Komarnica u plemenu Drobnjak. Zbog kuge je prebegao u Sarajevo, gde se oženio Anđelijom Srdanovićevom, čuvenom sarajevskom lepoticom, o čijoj su lepoti narodni pevači sačuvali spomen za punu stotinu godina.

Nemirnog i nesređenog duha, Sima je prošao kroz mnoga zanimanja, a obišao je i mnoge krajeve od Vidina do Lajpciga, od Besarabije do Crne Gore. Otac i sin Simo učestvovali su u Prvom srpskom ustanku. Sima je bio pisar u Pravitelstvujuščem sovjetu, u manastiru Blagoveštenju i kod ustaničkih vojvoda (1806—1813). U Beogradskom Liceju je zamenio Dositeja Obradovića kao učitelj. Učestvuje u ustanku protiv Osmanlija u četi „golaća” i biva zatočen zbog veze sa grčkom Heterijom u Vidinu.

Milutinović je najplodniji i najraznovrsniji srpski pisac svoje generacije, podstrekač Njegoševog talenta i posle Vuka najbolji poznavalac naše narodne poezije. On je bio snažan i intuitivan duh. Sam Njegoš mu je priznao „silni polet”. U njegovim delima ima, mestimično, snažnog i iskrenog lirizma, smelih i uzvišenih misli, ali ima i nameštenog patosa, nastranih i nerazumljivih ideja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Milutinović je po Evropi sretao znamenite ljude i pesnike, a zna se da se u Saksoniju upoznao sa Krugom, Gerhardom, Jakovom Grimom, Ulandom, čak i sa Geteom. I Gete, osetivši da se pojavljuje jedna drukčija književnost i jedan zaboravljen narod napisao je čitave dve stranice pohvala Simi Milutinoviću-Sarajliji, malom pesniku iz velike narodne poezije i ne manje bune. A to znači mnogo: Sarajlija kao Njegošev učitelj okreće mu pogled i u svetsku poeziju i svetsku misao.

KO JE ČUBRO PO KOME IME NOSI JEDNA ULICA U CENTRU BEOGRADA Veliki pesnik, učesnik u ustancima i poznat širom Evrope Printscreen
 

 

Komentari(0)

Loading