3 MOGUĆA RAZLOGA: Zašto nas mačke stalno ližu (VIDEO)

Mačke su zagonetna bića. Iako su divni kućni ljubimci, njihovo ponašanje nas često može zbuniti

3 MOGUĆA RAZLOGA: Zašto nas mačke stalno ližu (VIDEO)
Shutterstock

Na primer, jeste li se ikada zapitali zašto vas mačka liže? Zašto vam prolazi svojim malim grubim jezikom nalik na brusni papir po ruci ili licu?

Razloga za to ima više, a u razgovoru za Newsweek stručnjaci su naveli neke od njih.

Znak naklonosti

– Ako vas vaša mačka počne lizati dok ste zagrljeni, moguće je da pokušava pokazati naklonost i sprijateljiti se s vama – rekao je stručnjak za zaštitu mačaka Danijel Kamings.

– Mačke se obično rado čiste, koristeći svoj grubi jezik kako bi uklonile prljavštinu i višak krzna sa svog tela. Međutim, ako su u istoj društvenoj grupi kao i neka druga mačka, mogu se poslužiti jezikom i negovati jedno drugo. To im pomaže da ostvare blisku vezu, a to se ponekad može dogoditi i među vrstama – objasnio je.

Mačke takođe mogu pokazati naklonost na mnoge druge načine, kao što su kontakt očima, govor tela i stvaranje zvukova poput predenja.

3 MOGUĆA RAZLOGA: Zašto nas mačke stalno ližu (VIDEO) Shutterstock
 

 

Skupljaju mirise

– Mačke ližu da bi se oprale, ali mogu i nas lizati kako bi pokupile naš miris – rekla je Anita Kelsi, bihevioristkinja za mačke i autorka knjige „Let's Talk About Cats“. – Naš telesni miris ili znoj takođe mogu uzbuditi mačke, zbog čega nas nekad njuškaju ispod pazuha.

Mačke imaju jako dobar njuh, 14 puta jači od ljudi. To je primarni način na koji identifikuju ljude i predmete, te imaju više od 200 miliona senzora mirisa u nosu, u poređenju sa pet miliona koliko ljudi imaju.

Kamings je dodao da je još jedan razlog za lizanje deljenje vlastitog mirisa.

– To im pomaže da pokažu da je druga mačka deo njihove društvene grupe i da joj se može verovati – rekao je. – Ako vas liže, vaša mačka bi vas jednostavno mogla označiti kao sigurnog i dati vam do znanja da ste dio obitelji.

3 MOGUĆA RAZLOGA: Zašto nas mačke stalno ližu (VIDEO) Shutterstock
 

 

Osećaju se dobro

Osim što lizanjem prikupljaju mirise, neguju i pokazuju naklonost, mačke takođe uživaju u njemu. Kamings je otkrio da to oslobađa endorfine u njihovim mozgovima, zbog čega se osećaju dobro.

– To im daje prirodni 'high', pa je razumljivo da to mogu učiniti u svakoj prilici, čak i ako to znači da će vas lizati umesto sebe.

Iako je lizanje normalno i uglavnom pozitivna stvar, kada vaša mačka počne previše lizati, to može biti i loš znak. Zbog oslobađanja endorfina kada je mačka pod stresom, može biti da se služi lizanjem kako bi se oslobodila teskobe.

To bi se moglo manifestovati kao kompulsivno doterivanje, poznato kao psihogena alopecija, koja bi mogla biti podstaknuta promenom rutine ili okoline.

– Ako vas ili sebe preterano ližu, moguće je da se osećaju pod stresom ili teskobom, stoga ih odvedite veterinaru da vidite mogu li vam pomoći identifikovati uzrok – upozorava Kamings.

Izvor: 24 sedam

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

Komentari(0)

Loading