PLANINA NA ISTOKU SRBIJE Mesto koje je zbog svog izgleda i tajni koje krije postalo poznato širom sveta

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

2012. godine kada je trebala da bude apokalipsa i smak sveta, Rtanj je postao poznat i van granica Srbije.

PLANINA NA ISTOKU SRBIJE Mesto koje je zbog svog izgleda i tajni koje krije postalo poznato širom sveta
printscreen youtube

Rtanj je planina za koju slobodno možemo reći da spada u najlepše i najzanimljivije planine u Srbiji. Pogled sa samog vrha Rtnja po lepom vremenu dopira do Avalskog tornja, a osim prelepog pogleda, Rtanj obiluje i prirodnim lepotama, šumama, izvorima, lekovitim biljem i čistim vazduhom.

2012. godine kada je trebala da bude apokalipsa i smak sveta, Rtanj je postao poznat i van granica Srbije. Veliki broj stranih medija je tada objavio da će planina Rtanj biti jedna od retkih u svetu koju će apokalipsa zaobići. U decemru 2012 veliki broj stranih državljana potražilo je spas od apokalipse u naselju Rtanj i okolnim selima koja se nalaze u podnožju samog Rtnja. Apokalipsa je i te godine izostala, ali je Rtanj postao poznat širom sveta kao mistična „srpska piramida“.

Rtanj su ranijih godina posećivali uglavnom planinari, sakupljači lekovitog bilja i zaljubljenici u lov. Nakon 2012. godine, Rtanj postaje zanimljiv mnogo široj strukturi gostij , od ljubitelja odmora u domaćoj radinosti do onih koji veruju u teorije zavere i očekuju da na Rtnju vide vanzemalljce i leteće tanjire.

Od podnožja Rtnja do vrha Šiljak ima 1 565 metara. Na „energetskom nalazištu Vrelo“ za koje se veruje da poseduje blagotvorno delovanje prirodnog magnezijuma može se videti sve veći broj  turista koji dolaze da se relaksiraju i „napune baterije“ u organizmu. Pored mnogih verovanja u mistične moći Rtnja, nauka priznaje da na Rtnju postoji anomalija geomagnetnog polja koja se ne može objasniti.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Milos (@milosknezewic)

 

Zahvaljujući dobro obeleženim pešačkim stazama, tokom letnje sezone  od jutra do mraka, pa i noću možete videti grupe turista koji pešače po ovoj planini . Članovi planinarskog kluba „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara markirali su ove pešačke staze veoma dobro tako da ni apsolutni početnici ne bi trebali da imaju nikakvih problema ako prate uočljive oznake duž staze.

Na Rtanj se može penjati iz nekoliko pravca , za početnike najbolje je krenuti sa Južne strane iz naselja Rtanj. Ako se polazi iz samog naselja Rtanj, uspon do vrha traje 3 do 4 sata, zavisno od tempa pešačenja. Iz Mirova polazi Severna staza koja je dosta zahtevnija u višem delu ali i zanimljivija za rekreativce koji ovom stazom mogu doći do vidikovca na stenovitom planinskom grbenu sa izuzetnim pogledom.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by bates_željko (@batespro_01)

Ali dosta se spekuliše o tome i u Srbiji i u svetu da li je Rtanj piramida? Ima dosta dokaza koji ukazuju da jeste i ljudi koji su posvećeni ovom lokalitetu i proučavaju ga više od decenije znaju odgovore veoma dobro. Ali koji je razlog što kriju to od nas?Mi znamo samo da se čuveni ulaz u planinu Rtalj i dalje traži, a šta sve ima u njoj govore mnogi podaci, kao i mnoge teorije. Ali se sve to samo znasniva i dalje na pričama.

(IZVOR: alo.rs)

Komentari(0)

Loading