KAKO JE UNIŠTEN NEMAČKI PONOS Prvi avion koji je srušen u istoriji svetske ratne avijacije oborio je SRBIN!

J. K.

19:12

Zanimljivosti 0

U istoriji svetskog vazduhoplovstva Srbi zauzimaju neke od najznačajnijih mesta.

KAKO JE UNIŠTEN NEMAČKI PONOS Prvi avion koji je srušen u istoriji svetske ratne avijacije oborio je SRBIN!
printscreen

 

Srbi su bili prvi u sledećim stvarima.

Prvi avion koji je srušen u istoriji svetske ratne avijacije oborio je pre ravno 106 godina iznad Kragujevca srpski vojnik, zvao se Radoje Ljutovac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Datum kada je Ljutovac oborio nemački/austrougarski avion – 30. septembar, uzet je za slavu Protivavionske artiljerije Kraljevine Jugoslavije, a danas se slavi kao Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije.

Srpski artiljerac Radoje Raka Ljutovac je za vreme Prvog svetskog rata ušao u istoriju avijacije kao prvi čovek koji je vatrom sa zemlje oborio avion, kada je pucao iz poljskog topa sa Metinog brda, kod Kragujevca. Njegov podvig je tim značajniji ukoliko se u obzir uzme činjenica da Srbija u to vreme nije imala organizovanu protivavionsku artiljeriju, a pojava nemačkih aviona naterala je srpsku vojsku da improvizuje odbranu.

Raka je događaj posle prepričavao svom praunuku Zvonimiru Ljutovcu.

Drhtala mi je ruka da ne smem da promašim. Ja sam stavio na topče končić. Napravio sam krstić i gađao kroz cevku, vodeći top kako avion leti, sa preticanjem od, možda, dva polja avionske dužine. Tad sam opalio – to je to

 

Raka Ljutovac je kasnije, kao vojnik, stigao i do Solunskog fronta, gde je unapređen u narednika, a zbog zasluga u Velikom ratu odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima, Medaljom Albanske spomenice i Medaljom Spomenice rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godine.

Porodica Ljutovac je odlikovanja poklonila kruševačkom Narodnom muzeju uz još neke lične Rakine predmete. Kragujevac, koji je bio centar vojne industrije, tokom 1915. godine u tri navrata napale su eskadrile tadašnje austrougarske vojske. Kada je skinuo uniformu, prvi svetski protivavionac Radoje Ljutovac otvorio je radnju u Trsteniku i ostatak života proveo skromno. Umro je u 81. godini, 25. novembra 1968. godine.

Drugo – vojni pilot, koji se u istoriju svetskog vazduhoplovstva upisao kao prvi koji je poginuo na ratnom zadatku, takođe je Srbin. Bio je to Mihailo Petrović. Nastradao je u Prvom balkanskom ratu kada je ispao iz aviona kojim je upravljao.

A treće – famozni, „neoborivi“ i „nevidiljivi“ F-117, oborili su pripadnici Vojske Jugoslavije. Najmoderniji bombarder je pao i to je bio šok za najveću vojnu silu. „Stelt“ je završio u srpskim njivama.

Tako su Srbi i treći put, zvanično, ušli u istoriju vojne avijacije.

Komentari(0)

Loading