Srpsko selo kandidat za titulu najlepšeg sela na svetu FOTO

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija raspisala je konkurs za izbor najboljeg turističkog sela na svetu.

Srpsko selo kandidat za titulu najlepšeg sela na svetu FOTO
Shutterstock/Gostilje vodopad

Nakon Mokre Gore, koja je već ponela tu titulu, u konkurenciji će se sada naći zlatiborsko selo Gostilje.

Zlatiborci su odlučili da Gostilje kandiduju za titulu najlepšeg sela na svetu zbog svega što ćemo navesti u daljem tekstu.

Naime, osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, selo Gostilje pravi je primer kako se ruralni turizam u savremenom svetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unapredi život sela.

Turističko udruženje Gostilje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta, i u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje.

Pored toga, Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečje igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

Srpsko selo kandidat za titulu najlepšeg sela na svetu FOTO Shutterstock
 

Gostilje je turistima veoma pristupačno jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obeležena turistička signalizacija.

U selu živi oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara.

Turistički razvoj sela, koji podrazumeva inovativan pristup u turizmu istovremeno štiteći lokalnu zajednicu, tradiciju i nasleđe u skladu sa ciljevima održivog razvoja, čine selo Gostilje idealnim kandidatom za konkurs za najlepše turističko selo.

Da li će titula za najbolje selo stići ponovo u zapadnu Srbiju i zašto baš Gostilje treba da se okiti ovim laskavim priznanjem?

Šta meštanima Gostilja znači kandidatura sela i šta ukoliko Gostilje osvoji nagradu?

Milan Tucović, meštanin selja Gostilje, kaže da im sama kandidatura, a nadaju se i nagradi, znači da će svoje mesto moći da promovišu na širem planu.

"Svakako da je Gostilje, kao selo, i do sada bilo dosta posećeno, ali ovo će biti još jedan dodatni input za razvoj novih turističkih sadržaja."

(b92)

@lepotesrbijee Ovo je opština u Srbiji u kojoj raste broj preduzeća i preduzetnika #fy #fyp #fypシ #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viral #viralvideo #bussines ♬ original sound - LepoteSrbije
gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading