SRPSKA LEPOTICA IMA ČIME DA SE PONOSI Ovo je 5 najlepših vidikovaca na planini Tari koje morate posetiti (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Najkraća reka na teritoriji naše zemlje, čiji tok je dug tačno 365 metara, pa je prati i naziv Godina, rečica Vrelo i vodopad koji se na njoj nalazi predstavljaju još jednu zanimljivu lokaciju na Tari.

SRPSKA LEPOTICA IMA ČIME DA SE PONOSI Ovo je 5 najlepših vidikovaca na planini Tari koje morate posetiti (FOTO)
Shutterstock

 

Jedna od planina u Srbiji koja i dalje uspeva da odoli pošasti prekomernog turizma nadaleko je poznata i po fantastičnim vidikovcima, što u kombinaciji sa predelima gotovo netaknute prirode, planinu Taru čini posebnom.

Uz to, na području ove srpske planine nalaze se i dva vrlo zanimljiva jezera. Uz jezero Zaovine, na Tari je i jezero Perućac. Iako su oba jezera interesantna za posetu tokom čitave godine, leti su naročito posećena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najkraća reka na teritoriji naše zemlje, čiji tok je dug tačno 365 metara, pa je prati i naziv Godina, rečica Vrelo i vodopad koji se na njoj nalazi predstavljaju još jednu zanimljivu lokaciju na Tari.

Ipak, vidikovci sa kojih se pruža gotovo nestvaran pogled kako na kanjon reke Drine, tako isto i na okolinu ove planine, čine Taru posebno atraktivnom za ljubitelje prirode. Iako je vidikovac Banjska stena, kako navodi „Tara.rs“, često okarakterisan kao najlepši, ali i najpoznatiji, na ovoj planini se nalaze i mnogi drugi vidikovci, sa kojih se može uživati u pogledu na prirodne lepote po kojima je planina Tara poznata.

Predstavljamo neke od njih.

1. Vidikovac Zmajevac

I mada se ne može reći da je u pitanju vidikovac u pravom smislu te reči, budući da na njemu nema uobičajenog inventara, ova lokacija često privlači pažnju posetilaca.

U blizini vidikovca protiče i Zmajevački potok, pa se pretpostavlja da naziv upravo njemu duguje. Smešten je u Zaovinama, a u njegovoj blizini nalazi se put koji Sekulić spaja sa obližnjom Mokrom Gorom.

2. Banjska stena

Sasvim sigurno najpoznatiji vidikovac na planini Tari, Banjsku stenu mnogi smatraju i najlepšim vidikovcem na ovoj srpskoj planini.

SRPSKA LEPOTICA IMA ČIME DA SE PONOSI Ovo je 5 najlepših vidikovaca na planini Tari koje morate posetiti (FOTO) Shutterstock
 

Sa njega se može uživati u pogledu ne samo na tok reke Drine, nego i na jezero Perućac.

3. Vidikovac Osluša

Na nešto manje od deset kilometara udaljenosti od Mitrovca na Tari nalazi se još jedan, prilično često posećen vidikovac. U pitanju je uređen vidikovac Osluša, do koga se može stići preko Kaluđerskih bara.

4. Vidikovac Zelenika

Jedan od najmlađih vidikovaca na Tari, kada je u pitanju uređenost, budući da je od 2022. godine potpuno opremljen, Zelenika može da stane rame uz rame sa najpoznatijim vidikovcem na Tari, Banjskom stenom.

SRPSKA LEPOTICA IMA ČIME DA SE PONOSI Ovo je 5 najlepših vidikovaca na planini Tari koje morate posetiti (FOTO) Rina
 

I sa njega se pruža nestvarno lep pogled prema reci Drini, ali i Perućcu.

5. Vidikovac Sokolarica

Nedaleko od Sokoline se nalazi ovaj vidikovac, sa koga se posetiocima pruža prilika da zaista uživaju posmatrajući reku Raču i njen kanjon. Prepoznatljiv je po stenama koje se na njemu nalaze.

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading