SRPSKA LEPOTICA IMA ČIME DA SE PONOSI Ovo je 5 najlepših vidikovaca na planini Tari koje morate posetiti (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Najkraća reka na teritoriji naše zemlje, čiji tok je dug tačno 365 metara, pa je prati i naziv Godina, rečica Vrelo i vodopad koji se na njoj nalazi predstavljaju još jednu zanimljivu lokaciju na Tari.

SRPSKA LEPOTICA IMA ČIME DA SE PONOSI Ovo je 5 najlepših vidikovaca na planini Tari koje morate posetiti (FOTO)
Shutterstock

 

Jedna od planina u Srbiji koja i dalje uspeva da odoli pošasti prekomernog turizma nadaleko je poznata i po fantastičnim vidikovcima, što u kombinaciji sa predelima gotovo netaknute prirode, planinu Taru čini posebnom.

Uz to, na području ove srpske planine nalaze se i dva vrlo zanimljiva jezera. Uz jezero Zaovine, na Tari je i jezero Perućac. Iako su oba jezera interesantna za posetu tokom čitave godine, leti su naročito posećena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najkraća reka na teritoriji naše zemlje, čiji tok je dug tačno 365 metara, pa je prati i naziv Godina, rečica Vrelo i vodopad koji se na njoj nalazi predstavljaju još jednu zanimljivu lokaciju na Tari.

Ipak, vidikovci sa kojih se pruža gotovo nestvaran pogled kako na kanjon reke Drine, tako isto i na okolinu ove planine, čine Taru posebno atraktivnom za ljubitelje prirode. Iako je vidikovac Banjska stena, kako navodi „Tara.rs“, često okarakterisan kao najlepši, ali i najpoznatiji, na ovoj planini se nalaze i mnogi drugi vidikovci, sa kojih se može uživati u pogledu na prirodne lepote po kojima je planina Tara poznata.

Predstavljamo neke od njih.

1. Vidikovac Zmajevac

I mada se ne može reći da je u pitanju vidikovac u pravom smislu te reči, budući da na njemu nema uobičajenog inventara, ova lokacija često privlači pažnju posetilaca.

U blizini vidikovca protiče i Zmajevački potok, pa se pretpostavlja da naziv upravo njemu duguje. Smešten je u Zaovinama, a u njegovoj blizini nalazi se put koji Sekulić spaja sa obližnjom Mokrom Gorom.

2. Banjska stena

Sasvim sigurno najpoznatiji vidikovac na planini Tari, Banjsku stenu mnogi smatraju i najlepšim vidikovcem na ovoj srpskoj planini.

SRPSKA LEPOTICA IMA ČIME DA SE PONOSI Ovo je 5 najlepših vidikovaca na planini Tari koje morate posetiti (FOTO) Shutterstock
 

Sa njega se može uživati u pogledu ne samo na tok reke Drine, nego i na jezero Perućac.

3. Vidikovac Osluša

Na nešto manje od deset kilometara udaljenosti od Mitrovca na Tari nalazi se još jedan, prilično često posećen vidikovac. U pitanju je uređen vidikovac Osluša, do koga se može stići preko Kaluđerskih bara.

4. Vidikovac Zelenika

Jedan od najmlađih vidikovaca na Tari, kada je u pitanju uređenost, budući da je od 2022. godine potpuno opremljen, Zelenika može da stane rame uz rame sa najpoznatijim vidikovcem na Tari, Banjskom stenom.

SRPSKA LEPOTICA IMA ČIME DA SE PONOSI Ovo je 5 najlepših vidikovaca na planini Tari koje morate posetiti (FOTO) Rina
 

I sa njega se pruža nestvarno lep pogled prema reci Drini, ali i Perućcu.

5. Vidikovac Sokolarica

Nedaleko od Sokoline se nalazi ovaj vidikovac, sa koga se posetiocima pruža prilika da zaista uživaju posmatrajući reku Raču i njen kanjon. Prepoznatljiv je po stenama koje se na njemu nalaze.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading