Banja u Srbiji sa najtoplijim izvorima u Evropi: Najbolji izbor i za penzionere (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Na jugu Srbije, udaljena 12 km od Vranja, nalazi se jedna od najstarijih banja u Srbiji, Vranjska banja.

Banja u Srbiji sa najtoplijim izvorima u Evropi: Najbolji izbor i za penzionere (VIDEO)
Shutterstock

Vranjska banja ušuškana je u istoimenoj kotlini i predstavlja pravi biser Južne Srbije. Odlikuje je dobra povezanost sa svim krajevima naše zemlje, prelepa priroda i dobro iskorišćeni lekoviti potencijali ovog područja.

Istorija Vranjske banje

Prostor na kome se nalazi Vranjska banja ima veoma dugu i bogatu istoriju. Ona seže u daleku prošlost. Arheološkim istraživanjima otkriveni su mnogi materijalni ostaci Dardana, Tračana, Ilira, Kelta, Rimljana i mnogih drugih naroda.

Banjska voda se koristila za lečenje još u antičkim vremenima. Postoje pouzdani podaci o postojanju rimskih termalnih naseobina koje su građene na temeljima praistorijskog naselja. Mineralni izvori su za lečenje korišćeni i u srednjem veku, kao i za vreme Turaka. Po oslobađanju od Turaka, Vranjska banja dobija na značaju kao lečilište i turistički centar.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vranjska banja se pominje još u povelji kralja Stefana Dušana iz XIV veka. Iznad crkve Svetog Ilije na desnoj strani reke Banjštice, nalaze se tragovi srednjovekovnog grada Izoma.

Krajem sedamnaestog veka, tačnije tokom Bečkog rata, ovde su boravili austrijski vojnici, a nakon rata banju su još jednom uništili Turci. Krajem devetnaestog veka Turci su izgradili tri bazena, han i zgradu sa tri sobe.

Prvo lečilište u Vranjskoj banji podignuto je 1929. godine, zajedno sa kupatilom, vodovodom, električnim osvetljenjem, novim kaptažama izvora. Posle Drugog svetskog rata nastavljeno je sa razvojem lečilišta – kaptirani su vreli izvori, uređeno korito Banjštice, izgrađena brana, uređen park sa retkim primercima flore, preuređeni i adaptirani gotovo svi ugostiteljski objekti. Ponos Vranjske banje su njene terme, ovde izviru najtoplije termo-mineralne vode u Evropi.

Vranjska banja je jedna od retkih kraljevskih banja u Srbiji. U njoj se od 1914. godine lečio i kralj Petar I Karađorđević. Kraljeva kada se i danas čuva i koristi.

Lekovita svojstva Vranjske banje

Vranjska banja je sigurno najpoznatija po svojoj vodi. To je najtoplija banja u Evropi sa vodom temperature od 96°C, dok je na pojedinim mestima voda, koja izbija na površinu zemlje iz desetak izvora u vidu pregrejane pare temperature čak 111°C, kapaciteta 140 litara u sekundi.

Značaj ove vode nije samo u visokoj temperaturi, nego i u izuzetnom lekovitom svojstvu (mineralna, bogata sumporom, blago alkalna). S obzirom na lekovita svojstva kao i bolesti za koje je pogodna, predstavlja najbolji izbor za penzionere. Uspešno pomaže u lečenju svih oblika reumatizma, neuroloških oboljenja, posttraumatskih stanja, bolesti organa za varenje, ginekoloških i kožnih oboljenja.

Medicinske usluge koje nudi ova banja su: hidroterapija, kineziterapija, elektroterapija, magnetoterapija, masaža, sonoterapija, termoterapija, fototerapija, laseroterapija.

U Vranjskoj banji se između ostalog leče:

bolesti lokomotornog aparata
degenerativni reumatizam
diskopatija
išijas
lumbago
atrofija mišića
ekstraartikularni reumatizam
posledice preloma kostiju
hirurški zahvati na kostima i zglobovima
neurološki poremećaji
ginekološka oboljenja i oboljenja organa za varenje
oboljenja jetre, bubrega
dijabetes
anemično i limfatično stanje

Vranjska Banja na mapi:

Gradovi sa dušom: Najlepše male varoši Srbije

Gradovi sa dušom: Najlepše male varoši Srbije

Turizam

10:00

29 maj, 2024

Istražite šarm malih varoši širom Srbije koje nude autentično iskustvo i bogatu istoriju. Gradovi kao što su Sremski Karlovci, Vrnjačka Banja, Sombor, i Knjaževac, predstavljaju skrivena blaga koja čekaju da budu otkrivena.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading