OVA KUĆA JE POSTALA PRAVA ATRAKCIJA Pekar iz Pirota napravio neverovatan park na krovu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Kuća koju je 1975. sagradio najpoznatiji pirotski pekar – Dobrica Vasov, u Ulici Nikole Tesle, jedan je od najvećih atrakcija u gradu i to zbog pravog pravcatog parka na krovu kuće, u kome se nalazi više od 10 stabala, među kojima su i dve ogromne žalosne vrbe koje su u prečniku skoro dva metra.

OVA KUĆA JE POSTALA PRAVA ATRAKCIJA Pekar iz Pirota napravio neverovatan park na krovu (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/Pirotskevesti

Kako kažu Slavica i Dimitrije Vasov, ovakav park zahteva svakodnevno održavanje i rad.

- Kuća je napravljena 1975. godine, a park 1978. godine. Želja je bila da ovo bude jedinstvena kuća ne samo u Pirotu već i Srbiji i zaista je tako. Park je površine preko 50 kvadrata, a debljina zemljinog pokrivača je preko pola metra. Park zahteva održavanje, svakodnevno se poliva, održavaju sadnice drveća. Najviše posla naravno ima oko žalosnih vrba, koje svake godine orezujemo kompletno, a i sve mora da se zaliva svake večeri tokom leta. Urađena je kvalitetna izolacija tako da nema nikakvih problema, iako nam se praktično ispod parka nalazi dnevna soba – kažu Dimitrije i Slavica.

Po rečima Slavice Vasov, prolaznici često misle da drveće zapravo i nije zasađeno na krovu, već u nekim saksijama, dok neki misle da je drveće zapravo zasađeno na tlu i da se kroz cevi pojavljuje na krovu kuće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Imamo dve žalosne vrbe, četiri tuje i veći broj drugog manjeg drveća poput dunja, kruški i drugog voća. Reč je o sadnicama drveća čija je korena struktura takva da može da živi u ovakvim uslovima – kaže Slavica.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading