NAJLEPŠA FRUŠKOGORSKA JEZERA Idealna za izlete, plivanje, pecanje, posmatranje ptica (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Srbija je bogata prirodnim lepotama i turističkom ponudom koja vam omogućava da provedete produženi vikend ili neki duži period na nekom od lokaliteta. Predstavljamo vam prelepa jezera Fruške gore koja itekako vredi posetiti.

NAJLEPŠA FRUŠKOGORSKA JEZERA Idealna za izlete, plivanje, pecanje, posmatranje ptica (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Jezero Ledinci

Jezera na Fruškoj gori su idealna za izlete, plivanje, pecanje, posmatranje ptica. Možda vam priča koja sledi pomogne da donesete odluku da na kratko pobegnete iz gradske vreve i uživate u prirodnim lepotama ovog dela naše zemlje.

NAJLEPŠA FRUŠKOGORSKA JEZERA Idealna za izlete, plivanje, pecanje, posmatranje ptica (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Jezero Ledinci
 

Borkovačko jezero

Ovo je jedno od omiljenih jezera svih onih koji obožavaju da pecaju, a neretko se na ovom mestu organizuju i takmičenja u ribolovu. Jezero nije najbolje rešenje za kupače, ali je zato idealno za šetnju, vožnju biciklom, kao i za veslače na daskama. U blizini jezera je i moderno opremljen hotel kroz koji se dolazi kroz Borkovačku šumu. Ova čudesna šuma je obrasla borovima, ima uređene staze, klupe i stolove za odmor pa vam može biti još jedna opcija za rekreaciju i uživanje.

NAJLEPŠA FRUŠKOGORSKA JEZERA Idealna za izlete, plivanje, pecanje, posmatranje ptica (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Sotsko jezero

Sotsko jezero ili Sot, kako ga meštani nazivaju, je akumulaciono jezero koje potpada pod najzapadniji deo Fruške Gore i pod zaštitom je Nacionalnog parka Fruška gora. Ovo mesto bogato je livadama, brdovitim obalama jezera obraslim vrbama, šumama hrastova i četinara. Predstavlja raj za ribolovce jer se ovde nalazi čak 200 vrsta riba, dok biljne vrste broje nešto manje od 1.500 primeraka. Na jezeru se nalazi nekoliko dokova koji su zgodni za sunčanje. U blizini ovog mesta su i manastiri Privina Glava i Sveta Petka koje takođe vredi obići.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Jezero Moharač

Ovo prelepo jezero je ušuškano između vinograda i šuma, a dugačko je čak dva i po kilometra. Kupači mogu da se sunčaju na brani, a u prozirnu, smaragdno zelenu vodu se ulazi stepenicama sa brane. Jezero pleni lepotom i mirom, a iako se pecaroši žale da u poslednje vreme ima sve manje riba, ipak ćete sresti veliki broj njih kako uživaju u ovim aktivnostima. Ako budete imali sreće, društvo na jezeru će vam praviti i druge životinjske vrste, među kojima su brojne ptice, zečevi, fazani i kornjače.

 

 

Pavlovačko jezero – Kudoš

Pavlovačko jezero je vrlo pogodno za kampere i sve one koji žele ovde da dođu na izlet. Vrlo je pristupačno i obiluje rastinjem. Ovde ćete sresti mnoge vrste ptica, a ribolovci će, uz malo sreće, moći da ulove kapitalne primerke šarana, smuđa, amura, soma i tolstolobika. Mnogi su očarani lepotom ovog jezera, a neke poznate ličnosti su ovde izgradile svoje vikendice i vile za odmor. Među njima je i čuveni Novak Đoković. Jezero je po poreklu veštačko i nastalo je pregrađivanjem ’Kudoškog kanala’.

 

 

Šatrinačko jezero – Međeš

Pre nego što dođete do samog jezera, najpre ćete naići na manastir Krušedol koji možete posetiti. Manastir Krušedol pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ovaj manastir potiče iz 16. veka.

Na pet kilometara od manastira Krušedol je Šatrinačko jezero ili u narodu poznato kao Međeš. Voda je prozirna i pogodna za kupanje, a za prilaz se koristi mala uređena plaža. Jezero je okruženo travnatom površinom na kojoj se možete sunčati, a ukoliko biste radije uživali u hladovini, iznad jezera postoji kućica sa terasom, u kojoj se nekada nalazio restoran, pa predstavlja zgodno mesto za zaštitu od sunca. Ponesite sve što vam je potrebno za boravak u prirodi jer u blizini ne postoji bilo kakav ugostiteljski objekat.

 

 

Dobrodol

Jezero Dobrodol je pravi raj za kupače jer je ovde voda među najčistijim na Fruškoj gori. Jezero je pogodno i za duži boravak, a sve je popularnije među turistima. Jezeru možete prići stepenicama sa brane ili sa travnate površine ali imajte na umu da ne postoji uređena plaža niti hladovina. Međutim, ako ste ljubitelj skakanja na vodi, ovo mesto je odlično za te aktivnosti. Ovo jezero je blizu Šatrinačkog jezera, pa u povratku možete i njega posetiti, te manastire Krušedol, Grgeteg i Veliku Remetu, ili manastir Novo Hopovo, ukoliko planirate da idete preko Iriga.

 

 

Bešenovačko jezero – Beli kamen

Tirkizna boja ovog jezera i beli kamen koji ga okružuje vas mogu zavarati da ste negde na Mediteranu. Ovo mesto formalno nije kupalište, ali bez problema možete plivati i ovo mesto je i najpopularnije za takve aktivnosti.  Razlog zbog kojeg ćete čuti da se ovde ne preporučuje kupanje, ili da je zabranjeno, jeste velika dubina jezera, koja ne nekim mestima broji više od 50 metara, pa se dešavalo da dođe i do utapanja. Zbog toga se preporučuje veliki oprez. Inače, ovo jezero je nekada bio rudarski kop laporca  u sklopu beočinske fabrike cementa.

Mesto je odlično za mlade, ali i porodice sa decom kojih je ovde mnogo, naročito preko vikenda. Takođe se veruje da je voda lekovita zbog svog mineralnog sastava, kao i blato. Oduševiće vas kristalno čista voda, a vidljivost je preko metar i po.

NAJLEPŠA FRUŠKOGORSKA JEZERA Idealna za izlete, plivanje, pecanje, posmatranje ptica (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Bešenovačko jezero
 

Jezero Bruje

Ovo jezero privlači kampere, šetače i bicikliste, a prisutno je drveće bagrema i hrasta. Put do jezera je uređen, kao i obala, pa su ulazi u jezero veoma pristupačni. Pored toga što je čista, voda iz ovog jezera je i lekovita jer dolazi iz banje Kulina. Ima dobar mineralni sastav, sadrži dosta sumpora i joda pa je zato povoljna za lečenje ekcema i kožnih bolesti. Na jezeru su prisutni labudovi i patke, a često su tu i čaplje i rode. Što se pecanja tiče, najčešće grizu šarani, smuđevi, amuri ili štuke.

 

 

Ukoliko se razmišljate da odete na neki izlet ili kraći odmor, predlažemo vam da posetite ova prelepa jezera. U tom slučaju, vrlo je moguće da ćete odlučiti da ostanete i koji dan duže.

Izvor: agroinfo

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading